30 квітня 2024   20:05   784

Хрещений батько міста-машинобудівника: 30 квітня 1846 року народився Конрад Гампер

Хрещений батько міста-машинобудівника: 30 квітня 1846 року народився Конрад Гампер
30 квітня 1846 р. в Швейцарії народився Конрад Гампер - конструктор, менеджер і промисловець.

З сімнадцяти років вчився у слюсаря, а потім і сам працював слюсарем. Свої знання поглиблював шляхом самоосвіти; згодом закінчив політехнікум.

Природа нагородила його благородним характером та прекрасним розумом. Гампера відрізняли почуття справедливості, інтелігентність, надзвичайна працьовитість, глибокі знання. Він умів легко і швидко знаходити правильне рішення, мав величезну енергію і наполегливість. Це був талановитий адміністратор та діяльний інженер. Матеріальні успіхи йому були самоціллю: вони були засобом, які дозволяли йому розвивати і вдосконалювати справу. Улюбленець удачі, Гампер був скромним у своїх потребах і навіть скупим щодо себе. Однак «його долоня завжди була відкрита для добрих і розумних цілей».

1896р. Конрад купив земельну ділянку в Краматорську Харківського намісництва у Таранових-Білозерових, яка простягалася обабіч річки Маячка, на лівобережжі Казенного Торця. Незабаром тут виріс Краматорський механічний завод.

У травні 1896р. закінчилося будівництво кам'яного ливарного цеху, а вже восени, коли перші форми були готові до заливання, над Краматорськом пролунав перший гудок. Навесні 1897 року, будівництво основних цехів заводу було завершено. Краматорський механічний завод став третім підприємством, яке належало фірмі Конрада Гампера.

1897 року, для утримання власних підприємств, він заснував Товариство копальних та механічних заводів Fitzner&Gamper «В.Фіцнер та К.Гампер». 1898 року, К. Гампер вже почав будувати доменні печі на Краматорському заводі і за рік, 15 травня 1899 року, він заснував Краматорське металургійне Товариство. Капітал Гампера сягав 6,5 мільйонів царських карбованців. Конрад Гампер помер раптово 29 вересня 1899 (за старим стилем) у Краматорську. Згодом його було перепоховано у Польщі.

Джерело: Центральна публічна бібліотека м. Краматорська.
Східний Проект
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: