26 березня 2024   09:27   392

26 березня - День Національної гвардії України

26 березня - День Національної гвардії України
Сьогодні, 26 березня, в Україні відзначають День Національної гвардії.

Про це інфомрує Донецька обласна державна адміністрація

Свято встановлено згідно з Указом Президента «Про День Національної гвардії України» від 18 березня 2015 року, «враховуючи значення та роль Національної гвардії України у виконанні завдань із забезпечення державної безпеки та оборони держави, захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку».

Створена 4 листопада 1991 року як самостійна силова структура, Національна гвардія від здобуття Україною незалежності гідно виконує покладені на неї функції. У початковому своєму форматі НГУ існувала з 1991 по 2000 рік. До 2000 року професійною датою воїнів-нацгвардійців було 4 листопада, як це передбачалося Указом Президента України «Про День Національної гвардії України» від 28 жовтня 1993 р. № 494/93. Із 2000 року, в зв'язку з розформуванням Національної гвардії України, набрав чинності Указ Президента України «Про зміни та визнання такими, що втратили чинність, актів Президента України з питань діяльності Національної гвардії України» від 11 лютого 2000 р. № 228/2000.

Свято військових правоохоронців відтоді відзначається щороку 26 березня, в день прийняття Верховною Радою в 1992 році Закону України «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України», відповідно до Указу Президента України «Про День внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України» від 26 березня 1996 р. № 216/96.

Перемога Революції Гідності, загострення ситуації в Криму та у східних регіонах України 2014 року рішуче вплинули на переосмислення ролі силових структур у незалежній Українській державі. Саме тоді було прийняте рішення відновити Національну гвардію. Згідно з ухваленим 13 березня 2014 року Верховною Радою Законом «Про Національну гвардію України», ця структура є військовим формуванням із правоохоронними функціями, що входить до системи МВС і призначене для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, а також у взаємодії з правоохоронними органами — із забезпечення державної безпеки і захисту державного кордону, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань, терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій.

Службовці Нацгвардії виконують завдання з протидії злочинності, здійснюють охорону важливих об’єктів, дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав, конвоювання, екстрадицію та охорону підсудних, забезпечують мир, спокій, безпеку, громадський порядок на всій території країни, беруть участь у ліквідації наслідків стихійних лих, забезпеченні карантинних заходів.

Базою для формування особового складу НГУ з 2014 року стали підрозділи внутрішніх військ, а також добровольці. Відзначення 26 березня Дня Національної гвардії України було повторно запроваджено 18 березня 2015 року Указом Президента України «Про День Національної гвардії України».

Вже з квітня 2014 року особовий склад Нацгвардії у взаємодії зі Збройними Силами України брав участь в Антитерористичній операції, а з 2018 року – в Операції Об’єднаних Сил.

Підрозділи оперативного призначення Нацгвардії від початку сучасної російсько-української війни сформовані за структурою підрозділів Сухопутних військ ЗСУ та забезпечені необхідною бронетехнікою та озброєнням.

Крім цього, Нацгвардія розвинула свою спроможність забезпечувати правопорядок та безпеку громадян у будь-якій частині України з урахуванням передового досвіду аналогічних формувань країн Європи та світу.

З 2017 року Національна гвардія є членом Асоціації сил жандармерії і поліції країн Європи і Середземномор’я.

Нині, в умовах повномасштабної війни, військовослужбовці Національної гвардії боронять цілісність і незалежність України, даючи гідну відсіч російським загарбникам.

Вітаємо службовців, співробітників, ветеранів внутрішніх військ і Національної гвардії України з професійним святом! Упевнені, що, завдяки особовому складу НГУ, безпека українських громадян і нашої держави знаходиться в надійних руках.

Слава Україні!
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: