28 березня 2024   13:41   173

Україна має переосмислити радянські практики щодо меморіалізації - голова УІНП

Україна має переосмислити радянські практики щодо меморіалізації - голова УІНП
Україна має переосмислити радянські та імперські практики щодо меморіалізації, оскільки вона задає тон для всього світу на століття щодо винайдення форм і мови пам'ятання.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович під час круглого столу в Укрінформі «Меморіалізація російсько-української війни: виклики та завдання».

«Ми повинні розуміти, яка відповідальність перед нами стоїть вперше за століття, маємо нарешті переосмислити радянські та імперські практики щодо меморіалізації. Цей символічний простір – це не просто чергова квіточка чи статуя в наших містах, це те, що робить нас або міцнішими і витривалішими у цій війні, або робить нас слабшими, тими, які не усвідомлюють загрози, які перед нами стоять», – сказав Дробович.

Він підкреслив, що Україна задає тон на століття не лише в своїй країні, а й взагалі по Європі, можливо, і по світу, щодо винайдення форм і мови пам'ятання.

На переконання голови УІНП, все те, що побудувала Європа і Америка після Першої і Другої світових воєн, – музеї, меморіальні практики, практики вшанування, поховання, що тісно пов'язані з механізмом запобігання, не спрацювало, бо геноцид повторюється знов.

Крім того, Дробович зауважив, що меморіалізація, всупереч усталеному в українській політиці десятиліттями факультативному, формальному ставленню до культури, зараз набуває неймовірного безпекового потенціалу.

«Меморіалізація для нас це не просто один з кластерів культури, а частина боротьби в цій війні, частина боротьби за гідність наших людей уже тепер, а не колись, коли до цього дійде час. Це елемент зміцнення стійкості нашої спільноти. До цього треба ставитися відповідно, не за залишковим принципом», – наголосив голова Українського інституту національної пам’яті.

Він зауважив, що саме перед українською спільнотою наразі стоїть історичний виклик. Дробович підкреслив, що українці мають вперше в історії за сотні років можливість, право та потенціал для того, щоб створити свій символічний простір, реалізувати його самостійно, без вторгнення тої чи іншої країни чи імперії.

Як повідомляв Укрінформ, Український інститут національної пам’яті торік видав книгу «Без ротацій» про українських військових з Луганської і Донецької областей та взяв участь в організації 10 виставкових проєктів про війну.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: