13 травня 2024   18:42   195

Польща не зупиняла переговорів з Україною з аграрних питань - посол Зварич

Польща не зупиняла переговорів з Україною з аграрних питань - посол Зварич
Варшава не зупиняла переговорів з Києвом з аграрних питань, переговори тривають на всіх рівнях.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявив посол України в Польщі Василь Зварич, коментуючи заяву заступника міністра сільського господарства Польщі Міхала Колодзєйчака у польських ЗМІ про нібито зупинення переговорів з Україною через справу ексміністра сільського господарства Миколи Сольського.

“Йдеться не про зупинку переговорів, адже розмови тривають і далі на всіх рівнях, в тому числі на рівні посольства. З відомих нам обʼєктивних причин просто виникла потреба перенести термін зустрічі міністрів сільського господарства України і Польщі на пізніше, коли з українського боку буде визначено офіційну особу Міністерства аграрної політики для участі в такій зустрічі. Але хочу запевнити, що інтерес до продовження зустрічей на рівні профільних міністерств із залученням асоціацій фермерів двох країн залишається високим, і такий діалог є ефективним”, - підкреслив Зварич.

Колодзєйчак у понеділок в інтерв’ю виданню Dziennik Gazeta Prawna заявив, що Варшава перервала переговори з Києвом з аграрних питань із приводу відставки ексміністра Сольського і його кримінальної справи.

“Переговори з Києвом перервані, тому що ми не будемо вести переговори з людьми, яких звинувачують у корупції”,- цитує польське видання Колодзєйчака.

Наступний раунд українсько-польських переговорів з аграрних питань мав відбутися 14 травня, але його скасували.

Як повідомлялося, 29 квітня було повністю розблоковано всі пункти пропуску на польсько-українському кордоні, які від початку лютого блокувалися фермерами. Польські аграрії вимагали призупинення експорту агропродуктів з України.

Станом на сьогодні невелика група польських аграріїв протестує всередині Сейму, вимагаючи відмови польського уряду від зеленого ладу і заборони імпорту агропродукції з України. У понеділок вони оголосили голодування у польському парламенті.

Із 15 квітня минулого року в Польщі триває заборона на імпорт до Польщі збіжжя (пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник) з України.

9 травня Верховна Рада звільнила Миколу Сольського з посади міністра аграрної політики.

23 квітня у НАБУ заявили, що правоохоронці викрили чинного міністра на заволодінні держземлею на 291 млн грн та на спробі заволодіння землею на 190 млн грн.

Сольський, коментуючи вручену йому підозру, зазначив, що події стосуються періоду 2017-2018 років, коли він не був ні міністром аграрної політики та продовольства, ні головою Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики.

За його словами, обставини семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО, за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: