15 травня 2024   16:14   690

Місіонери без санітарних книжок – чим завершився скандал з «їжею життя» у Краматорську

Місіонери без санітарних книжок – чим завершився скандал з «їжею життя» у Краматорську
«Технополіс» продовжує працювати над медіапроєктом під назвою «Краматорськ. Пригадаємо деталі».

Нагадаємо його мету. Сьогодні наповнення нашого інформаційного простору диктує війна. Багато жанрів і рубрик сьогодні зникли, та інколи вже тяжко пригадати, які проблеми нас хвилювали у мирному житті, наприклад, десять років тому. Згадаємо, що писав «Технополіс»?

Протягом багатьох років героями публікацій "Технополісу" були кришнаїти. У певний проміжок часу у Краматорську їх налічувалося лише 30 осіб. Тобто їх було небагато, але протягом чверті століття вони виконували значну в місті благодійну місію - годували безкоштовними обідами хворих та нужденних. Оскільки кришнаїти – вегани, то й обіди вони готували відповідні. Хоча у стравах не було м'яса, натомість у них були не менш значимі інгредієнти - любов та милосердя.

Натхненницею та організатором цієї благодійної справи, а заразом і шеф-кухарем, була матінка Вандана Деві Дасі, у світі Валентина Хоменко, волонтер служби милосердя міжнародного фонду Шріли Прабхупади.

Все почалося ще 1997 року, коли краматорські віддані Крішни дізналися від лікаря однієї з міських лікарень Геннадія Несвєтова про те, що пацієнти стаціонарних відділень недоїдають через недостатнє фінансування медицини. Так з подачі і за безпосередньої підтримки Геннадія Андрійовича матінка Вандана з групою однодумців-вайшнавів організували харчування хворих відділень міськлікарні №3 – опікового, травматології та інших.

Справа пішла: раз на тиждень хворі отримували повноцінний «обід від кришнаїтів» - комплексні обіди з одухотворених вегетаріанських страв, приготовлених за канонами ведичної кухні. Решту часу Вандана з однодумцями збирали грошові та продуктові пожертвування для продовження своєї справи.

Начебто б то все добре, але одного разу кришнаїти опинилися в епіцентрі скандалу. На 14-му році їхньої благодійної діяльності, після того, як було з'їдено 105 тисяч приготовлених кришнаїтами порцій, з'ясувалося, що вони готують їжу… без санітарних книжок.

У травні 2011 року на той момент головний лікар міськлікарні №3 Олександр Каліберда в інтерв'ю кореспонденту газети Андрію Білобородову сказав:

- Ми з самого початку не повинні були дозволяти кришнаїтам з'являтися на харчоблоку.

Крішнаїтам «шили» перевитрату газу при приготуванні їжі, відсутність вже згаданих санітарних книжок та «неідеальну поведінку на кухні».

Самі ж кришнаїти бачили в усьому підступи православних попів. Вони підозрювали, що їхнє вигнання з харчоблоку лікарні стало проявом прихованого тиску з боку православної церкви. Тим більше, що у травматологічному відділенні відкрилася молитовна кімната, де служив отець Геннадій…
Технополис
Додати коментар

Можливість коментування матеріалів на сайті тимчасово відключена.

Останні новини: