16 травня 2024   08:48   187

Швейцарський суд засудив ексміністра Гамбії за злочини проти людяності

Швейцарський суд засудив ексміністра Гамбії за злочини проти людяності
Швейцарський суд виніс обвинувальний вердикт у справі колишнього міністра внутрішніх справ Гамбії Усмана Сонко.

Його визнали винним у кількох злочинах проти людяності, скоєних з 2000 по 2016 роки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

"Федеральний кримінальний суд Швейцарії сьогодні визнав колишнього міністра внутрішніх справ Гамбії Усмана Сонко винним у кількох злочинах проти людяності, скоєних ним на керівних посадах з 2000 по 2016 роки", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Сонко було засуджено до 20 років ув'язнення.

Він є найвищим чиновником, якого колись судили в Європі, використовуючи універсальну юрисдикцію, що дозволяє переслідування за найсерйозніші злочини.

55-річний Сонко був звинувачений швейцарськими прокурорами у скоєнні декількох серйозних злочинів, включаючи вбивства, тортури та зґвалтування, між 2000 та 2016 роками під час правління режиму колишнього диктатора Гамбії Ях'ї Джамме. На суді Сонко всі звинувачення відкидав. У судовому засіданні свідками виступили декілька громадян.

Обвинувачення вважає, що він скоював злочини спочатку в армії, потім як генеральний інспектор поліції, і, нарешті, як міністр внутрішніх справ з 2006 по 2016 рік.

Рід Броуді, прокурор у справах про військові злочини, який брав участь у судовому процесі, сказав, що Сонко був засуджений за умисне вбивство, тортури та незаконне позбавлення волі та виправданий у справі про зґвалтування.

"Довга рука закону наздоганяє спільників Ях'ї Джамме по всьому світу, і, сподіваюся, незабаром наздожене і самого Джамме", - сказав Броуді.

Адвокати Сонько стверджували, що його не слід судити за злочини проти людяності, оскільки інкриміновані йому злочини були поодинокими діями, за які він не несе відповідальності.

Вони сказали, що ці злочини були скоєні Національним розвідувальним управлінням та воєнізованою групою Junglers, над якою він не мав жодної влади чи контролю.

Колишній міністр внутрішніх справ, якого було звільнено з уряду Гамбії в 2016 році, перебуває під вартою в Швейцарії з моменту арешту у січні 2017 року після того, як він подав заяву щодо отримання притулку в країні.

Як повідомлялося, Гамбія вирішила припинити своє членство у Міжнародному кримінальному суді.

Фото: Wikimedia Commons
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Можливість коментування матеріалів на сайті тимчасово відключена.

Останні новини: