16 травня 2024   08:52   186

У Молдові через суд намагаються заборонити проросійську партію

У Молдові через суд намагаються заборонити проросійську партію
Міністерство юстиції Молдови звернулося до суду у Кишиневі із запитом запровадити обмеження на політичну діяльніcть проросійської партії “Шанс”.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Reuters.

“У міністерстві заявили, що це рішення було ухвалене після того, як аудит партії виявив невиконання її керівництвом вимог Центральної виборчої комісії Молдови та надання неповних даних”, - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що Мін’юст просить запровадити обмеження на пів року. “Проросійська партія пов’язана із магнатом-утікачем Іланом Шором, якого торік заочно засудили до тюремного ув’язнення за шахрайство. Партія підтримує вступ Молдови до Євразійського економічного союзу та стратегічне партнерство із Росією”, - пояснює Reuters.

Суд має повноваження заборонити партії здійснювати більшу частину політичної діяльності. “Це завадить партії вести агітацію під час президентських виборів та референдуму щодо євроінтеграції Молдови, які мають пройти одночасно у жовтні”, - зауважується у статті.

Якщо суд погодиться виконати запит Мін’юсту, партії заборонять створювати ЗМІ, організовувати зустрічі, мітинги, пікети й інші громадські акції, а також із певними винятками використовувати свої банківські рахунки. “Минулого року влада Молдови заборонила партії брати участь у місцевих виборах, посилаючись на безпекові переконання”, - нагадує Reuters.

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний суд Молдови у березні визнав неконституційними поправки до законодавства, які забороняли участь представників неконституційних партій, зокрема проросійської партії «Шор», у виборах.

Фото ілюстративне: EPA
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Можливість коментування матеріалів на сайті тимчасово відключена.

Останні новини: