23 лютого 2005   18:57   1788

Янукович ответил Томенко

Пресс-служба Виктора Януковича направила в адрес ForUm’а ответ лидера Партии регионов Украины на письмо вице-премьера Николая Томенко к народному артисту Украины Яну Табачнику.

В письме, в частности, говорится: «У відкритому листі до народного артиста України Яна Табачника, розповсюдженому сьогодні через засоби масової інформації, віце-прем’єр Микола Томенко назвав моє прізвище у переліку тих людей, яких, мовляв, не можна ототожнювати з українським народом.

Це не новина, що представники нової влади викреслили з українського суспільства, з народу України понад п’ятнадцять мільйонів громадян - моїх виборців. Не новина і те, що подібного нехтування думкою величезної частини суспільства не знала жодна демократична країна світу. Проблема в іншому.

Заява Миколи Томенка - це не просто незграбне висловлювання недосвідченого чиновника. Це спроба сформувати тенденцію неповаги до інакомислячих, спроба зробити норму з порушення прав і свобод людини, з приниження гідності громадянина. Я вже не кажу про такі абсолютно несумісні з демократичними принципами речі, як постійні натяки Томенка на приналежність громадян до тієї чи іншої нацменшини, на підкреслюванні винятковості лише для етнічних українців. (Чого варта хоча б сама заява Томенка про те, що українці повинні слухати українських артистів). Якби подібного висловлювання допустився якийсь із західних політиків, то він на довгі роки позбавився б місця в політичному житті взагалі або опинився б на самому краю якогось ультрарадикального угрупування. Мені дивно , що виваженість заяв президента Ющенка так брутально нівелюється висловлюваннями політиків на кшталт Миколи Томенка.

Після опублікування відкритого листа Миколи Томенка , в якому згадується моє ім’я, до мене звертаються сотні людей. У їх словах – гіркота і жаль. Вони просять захистити їхні права, їхню гідність. Тому я вважаю, що Микола Томенко повинен публічно попросити пробачення у моїх виборців – йому ніхто не давав повноважень оцінювати чи Віктор Янукович і народ - це тотожні поняття чи ні. Томенку ніхто не давав права виступати від імені народу, не запитавши самого народу. Томенко мусить змиритися з фактом, що в Україні існує велика частина суспільства, яка сьогодні пов’язує своє майбутнє з іншою політичною силою, ніж та, яка при владі.

Врешті-решт віце-прем’єр з гуманітарних питань мав би принаймні простудіювати, що значить слово „гуманітарний”, який глибинний зміст має принцип гуманізму не лише в гаслах, а й в щоденній практиці політика-демократа.

Натомість я як лідер партії, як лідер політичної сили, за якою стоять мільйони людей, висловлюю своє рішуче неприйняття жестів і слів, котрі можуть у будь-чому ущемити, образити почуття громадян України.

Віктор Янукович».
"ForUm"
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: