Форум Краматорська

  • 29 Березень 2024, 02:27:41
  • Ласкаво Просимо, Гість
Будь ласка увійдіть або зареєструйтесь.

Увійти

Новини:

Автор Тема: моя улюблена українська страва  (Прочитано 9323 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

12 Квітень 2007, 11:33:12
Прочитано 9323 раз
Offline

EasyRider


Offline EasyRider

  • Хочешь овладеть сердцами и душами людей - крепче держи их за яйца (C)
  • ****
  • Старожил
  • Повідомлень: 1378
  • Країна: 00
  • Карма: +73/-41
  • Дякую
  • Сказав: 4
  • Отримав: 6
  • Моя работа проста - я смотрю на свет (с)
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
3,5 склянки борошна, 1 склянка молока, 1 яйце, 1/2 ч. л. солі.


Третину борошна заварив половиною киплячого молока (1/2 склянки). Ретельно перемішав. додав решту молока (вже охолодженого), яйце, сіль, решту борошна. Старанно вимісив тісто, залишив на півгодині накритим рушничком.

Зварив 4 великих картоплини, злив воду, потовк. Підсмажив на олії 300 гр. дрібненько нарізаних грибів з цибулею. Змішав з картоплею.

Далі робив так:



А потім так:



Смачненького ;-)
Мое главное имя - Терпение

Форум Краматорська

моя улюблена українська страва
« : 12 Квітень 2007, 11:33:12 »

12 Квітень 2007, 12:32:55
Відповідь #1
Offline

YourOK


Offline YourOK

  • *****
  • Ветеран
  • Повідомлень: 5273
  • Карма: +116/-45
  • Дякую
  • Сказав: 25
  • Отримав: 13
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
блин, я тоже вареники люблю, но оооочень редко ем, хоть самому занимайся готовкой...
слюна прет... садист... борошно = мука? а "заварив борошно молоком" - это как? перемешал или еще и варил? а сверху чем посыпал - жаренным салом? в рецепте его не было...

ps а горiлка - в кадр не попала?  :D 
Меньше будешь в интернете - здоровее будут дети!

12 Квітень 2007, 12:37:47
Відповідь #2
Offline

AntZ


Offline AntZ

  • سلام عليكم
  • *****
  • Ветеран
  • Повідомлень: 39816
  • Країна: 00
  • Карма: +787/-556
  • Дякую
  • Сказав: 0
  • Отримав: 4
  • Urbi et Orbi
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
"залив", мабуть, а не "заварив"...
а зверху - шкварочки з цибулькою...

-куме, знаєте, як москалі наші шкварки називають?
-ні, не знаю
-жарєнноє сало!
+))))))
*
Кидаючи в воду камінці, дивись на кола, їми створені - інакше таке заняття буде порожньою забавкою

12 Квітень 2007, 12:50:45
Відповідь #3
Offline

YourOK


Offline YourOK

  • *****
  • Ветеран
  • Повідомлень: 5273
  • Карма: +116/-45
  • Дякую
  • Сказав: 25
  • Отримав: 13
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
АнтZ,

ну ты прям... а борщ? - пееееервое...  :good:

вбыв бы?  :wild:

да, а картошку с грибами и луком хорошо б еще поджарить слегка перед закладкой, как?
момент раскатки теста как-то не освещен - толщина, размеры блина под вареник?
Меньше будешь в интернете - здоровее будут дети!

12 Квітень 2007, 12:54:25
Відповідь #4
Offline

EasyRider


Offline EasyRider

  • Хочешь овладеть сердцами и душами людей - крепче держи их за яйца (C)
  • ****
  • Старожил
  • Повідомлень: 1378
  • Країна: 00
  • Карма: +73/-41
  • Дякую
  • Сказав: 4
  • Отримав: 6
  • Моя работа проста - я смотрю на свет (с)
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
"заварив" значить залил кипящим молоком и хорошенько перемешал.
Борошно - мука

А сверху - єто уже по желнию. Можно шкварки с луком, можно зелень со сметаной, кому че. Только не МАЯНЕЗИК :evil:. У меня - первое :D
Мое главное имя - Терпение

12 Квітень 2007, 12:59:01
Відповідь #5
Offline

YourOK


Offline YourOK

  • *****
  • Ветеран
  • Повідомлень: 5273
  • Карма: +116/-45
  • Дякую
  • Сказав: 25
  • Отримав: 13
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
А сверху - єто уже по желнию. Можно шкварки с луком, можно зелень со сметаной, кому че. Только не МАЯНЕЗИК :evil:. У меня - первое :D
 

Спасибо... не могу больше, побежал в столовую... низзя ж так вкусно рассказывать/показывать...  :? 
Меньше будешь в интернете - здоровее будут дети!

12 Квітень 2007, 13:39:08
Відповідь #6
Offline

EasyRider


Offline EasyRider

  • Хочешь овладеть сердцами и душами людей - крепче держи их за яйца (C)
  • ****
  • Старожил
  • Повідомлень: 1378
  • Країна: 00
  • Карма: +73/-41
  • Дякую
  • Сказав: 4
  • Отримав: 6
  • Моя работа проста - я смотрю на свет (с)
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
Не за что :))). Жаль технологии не позволяют по аське  или по мылу сбросить порцию:)) угостил бы. 
Мое главное имя - Терпение

12 Квітень 2007, 20:44:40
Відповідь #7
Offline

EasyRider


Offline EasyRider

  • Хочешь овладеть сердцами и душами людей - крепче держи их за яйца (C)
  • ****
  • Старожил
  • Повідомлень: 1378
  • Країна: 00
  • Карма: +73/-41
  • Дякую
  • Сказав: 4
  • Отримав: 6
  • Моя работа проста - я смотрю на свет (с)
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
да, а картошку с грибами и луком хорошо б еще поджарить слегка перед закладкой, как?
момент раскатки теста как-то не освещен - толщина, размеры блина под вареник?

Ой, прости ЮрОК, пропустил вопросы.

Поджаривать начинку? чес говоря - на вижу смысла. А вот если готовые вареники, например, остались - ну, скажем, не осилилила семья все свареное - тогда перед следующей трапезой пожарить их в кипящем масле до золотой корочки (предварительно стряхнув с них лук - а то сгорит к чертям), а потом подавать, щедро политыми сметаной и мелкорубленым зеленым лучком - вот это кайф.

Что касается раскатки теста - все просто. Я, если честно, не приемлю таких подходов, как "раскатать пласт нужной толщины и вырезать стаканом кругляшки". Считаю это лузерством и попыткой как-то , по лени своей,  механизировать работу. Важно помнить, что тесто любит энергетику и тепло рук. Поэтому - отщипываешь от теста хороший кусочек, размером со среднее  яблоко, расктываешь руками (!) в колбаску диаметром сантиметра 3 - 4 и нарезаещь ее дольками. А уже потом, каждую дольку раскатываешь скалкой и доводишь до ровной круглой формы руками. Благо тесто, поскольку было завареное, хоть и крутое, но податливое.   Поэтому вареники  можно и толстыми делать, но меньшего размера вареники будут, и - хоть в бумажный лист толщиной - просвечиваться будут и, если тесто правильное - не порвутся. И варить можно - хоть в разварку, хоть аль-денте (немного твердоватое тесто в середине самых толстых частей. Это, кстати, касается и вареников, и пельменей и мантов и равиоли и тех же колдунов латвийских.
Мое главное имя - Терпение

13 Квітень 2007, 07:15:49
Відповідь #8
Offline

AntZ


Offline AntZ

  • سلام عليكم
  • *****
  • Ветеран
  • Повідомлень: 39816
  • Країна: 00
  • Карма: +787/-556
  • Дякую
  • Сказав: 0
  • Отримав: 4
  • Urbi et Orbi
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
*
Кидаючи в воду камінці, дивись на кола, їми створені - інакше таке заняття буде порожньою забавкою

13 Квітень 2007, 09:33:47
Відповідь #9
Offline

EasyRider


Offline EasyRider

  • Хочешь овладеть сердцами и душами людей - крепче держи их за яйца (C)
  • ****
  • Старожил
  • Повідомлень: 1378
  • Країна: 00
  • Карма: +73/-41
  • Дякую
  • Сказав: 4
  • Отримав: 6
  • Моя работа проста - я смотрю на свет (с)
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
Не, - литовских:)) перепутал я. Литовское это блюдо - колдуны
Мое главное имя - Терпение

18 Квітень 2007, 00:26:23
Відповідь #10
Offline

EasyRider


Offline EasyRider

  • Хочешь овладеть сердцами и душами людей - крепче держи их за яйца (C)
  • ****
  • Старожил
  • Повідомлень: 1378
  • Країна: 00
  • Карма: +73/-41
  • Дякую
  • Сказав: 4
  • Отримав: 6
  • Моя работа проста - я смотрю на свет (с)
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
Майже "чаклуни" ("колдуны", "колдунай")

Майже, - бо від справжніх литовських "чаклунів" тут лише тісто, та один з варіантів начинки. Навіть загортав я їх у інший бік, бо якшо їх загортати як треба, на зразок тортелліні, то начинки туди влізе не більше квасолини за об'ємом. А хіба це нам годиться?

Отже тісто для "колдунай". Ніякої води, молока сироватки або ще чогось. Склянка муки, 4 яєчних жовтка, сіль та дві добрих цибулини. Цибулю пошаткувати на терці, сок видавити через марлю. Жмих не викидати - згодиться для начинки. З соку, муки та жовтків замішуємо тісто.



Начинка: відварена в мундирі велика картоплина, сіль, перець, жмих з віджатої цибулі, грамів 150-200 грибів. Все гарненько подрібнити та підсмажити на олії.



Розкатуємо тісто в тонкий пласт, та нарізаємо квадратами десь 4х4 см. На кожен клаптик тіста кладемо чайну ложку начинки та загортаємо ось таким чином, зліпляючи вільні кінчики "за спиною" "чаклуна".




Найпростіший варіант - відварюємо у підсоленій воді та подаємо зі сметаною. Можна можна їсти:



А тепер про справжні "колдунай". (с) фото - Гедрюс, Литовєц із Тєхаса & (трошки про начинку) dіаbelеk

Якщо класичний рецепт то звичайно, кажуть, він з м*ясом: яловичина або баранина, нирковий бараній жир, майоран, часник, сіль, перець, цукор.

Загортають їх зазвичай на зразок тортелліні.




А відварюють "колдунай" у міцному бульоні з яловичини або з білих грибів. В ньому ж і подають до столу.







Мое главное имя - Терпение

18 Квітень 2007, 07:47:13
Відповідь #11
Offline

AntZ


Offline AntZ

  • سلام عليكم
  • *****
  • Ветеран
  • Повідомлень: 39816
  • Країна: 00
  • Карма: +787/-556
  • Дякую
  • Сказав: 0
  • Отримав: 4
  • Urbi et Orbi
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
*
Кидаючи в воду камінці, дивись на кола, їми створені - інакше таке заняття буде порожньою забавкою

18 Квітень 2007, 09:57:38
Відповідь #12
Offline

EasyRider


Offline EasyRider

  • Хочешь овладеть сердцами и душами людей - крепче держи их за яйца (C)
  • ****
  • Старожил
  • Повідомлень: 1378
  • Країна: 00
  • Карма: +73/-41
  • Дякую
  • Сказав: 4
  • Отримав: 6
  • Моя работа проста - я смотрю на свет (с)
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
та будь ласка. замість колдунів. великою ложкою і без хліба
Мое главное имя - Терпение

18 Квітень 2007, 10:35:25
Відповідь #13
Offline

YourOK


Offline YourOK

  • *****
  • Ветеран
  • Повідомлень: 5273
  • Карма: +116/-45
  • Дякую
  • Сказав: 25
  • Отримав: 13
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
Не за что :))). Жаль технологии не позволяют по аське  или по мылу сбросить порцию:)) угостил бы. 

Спасибо за инструкции и фотки - всё классно!!


Меньше будешь в интернете - здоровее будут дети!

18 Квітень 2007, 10:57:04
Відповідь #14
Offline

EasyRider


Offline EasyRider

  • Хочешь овладеть сердцами и душами людей - крепче держи их за яйца (C)
  • ****
  • Старожил
  • Повідомлень: 1378
  • Країна: 00
  • Карма: +73/-41
  • Дякую
  • Сказав: 4
  • Отримав: 6
  • Моя работа проста - я смотрю на свет (с)
    • Чоловіча
    • Перегляд профілю
Ууупс. ЮрОК, быстро ты отредактировал. Кто-то попросил?:)))

EasyRider - оттуда
Мое главное имя - Терпение

Форум Краматорська

Re: моя улюблена українська страва
« Відповідь #14 : 18 Квітень 2007, 10:57:04 »