Майже "чаклуни" ("колдуны", "колдунай")
Майже, - бо від справжніх литовських "чаклунів" тут лише тісто, та один з варіантів начинки. Навіть загортав я їх у інший бік, бо якшо їх загортати як треба, на зразок тортелліні, то начинки туди влізе не більше квасолини за об'ємом. А хіба це нам годиться?
Отже тісто для "колдунай". Ніякої води, молока сироватки або ще чогось. Склянка муки, 4 яєчних жовтка, сіль та дві добрих цибулини. Цибулю пошаткувати на терці, сок видавити через марлю. Жмих не викидати - згодиться для начинки. З соку, муки та жовтків замішуємо тісто.
Начинка: відварена в мундирі велика картоплина, сіль, перець, жмих з віджатої цибулі, грамів 150-200 грибів. Все гарненько подрібнити та підсмажити на олії.
Розкатуємо тісто в тонкий пласт, та нарізаємо квадратами десь 4х4 см. На кожен клаптик тіста кладемо чайну ложку начинки та загортаємо ось таким чином, зліпляючи вільні кінчики "за спиною" "чаклуна".
Найпростіший варіант - відварюємо у підсоленій воді та подаємо зі сметаною. Можна можна їсти:
А тепер про справжні "колдунай". (с) фото -
Гедрюс, Литовєц із Тєхаса & (трошки про начинку)
dіаbelеkЯкщо класичний рецепт то звичайно, кажуть, він з м*ясом: яловичина або баранина, нирковий бараній жир, майоран, часник, сіль, перець, цукор.
Загортають їх зазвичай на зразок тортелліні.
А відварюють "колдунай" у міцному бульоні з яловичини або з білих грибів. В ньому ж і подають до столу.