16 лютого 2018   13:11   1549

Костянтин Хорс: «За рік прокуратура повернула місту понад 150 га незаконно зайнятої землі»

З метою ефективної реалізації правозахисної діяльності органів прокуратури у сфері земельних відносин Краматорською місцевою прокуратурою вживаються дієві заходи щодо відстоювання інтересів держави в питаннях повернення земель, що використовуються суб’єктами господарювання у порушення вимог чинного законодавства України.

Як повідомляє прес-служба прокуратури Донецької області, «Упродовж 2017 року прокуратурою спрямовано до суду позови про повернення у власність держави земельних ділянок загальною площею понад 309 га та вартістю 10,3 млн грн. Задоволено позови про повернення 150,6 га землі, решта позовів перебуває у провадженні суду», - зазначив керівник Краматорської місцевої прокуратури.

Крім того, на початку 2018 року Господарським судом Донецької області відкрито провадження за позовом прокуратури, скерованим до суду у грудні 2017 року, про зобов’язання товариства з обмеженою відповідальністю повернути власнику, тобто Краматорській міській раді, земельну ділянку комерційного призначення вартістю понад 11 млн грн., яка вже кілька років поспіль незаконно використовується для здійснення підприємницької діяльності.

Також за результатами розслідування злочину, передбаченого ч.2 ст.197-1 КК України, двом особам повідомлено про підозру у незаконному користуванні земельними ділянками сільськогосподарського призначення та направлено позовну заяву до суду про повернення землі державі.

На підставі того, що врожай соняшнику, вирощений ними на самовільно зайнятій землі є фактично речовим доказом у вказаному кримінальному провадженні, ухвалами суду за клопотанням процесуального керівника накладено арешт на земельні ділянки та надано дозвіл на реалізацію врожаю. Грошові кошти від реалізації речових доказів перераховано на депозитний рахунок управління фінансового забезпечення ГУНП в Донецькій області, до вирішення судом питання про їх конфіскацію в дохід держави.

На початку 2018 року вказане провадження з обвинувальним актом скеровано до суду.

Є дієві результати заходів представницького характеру у галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами.

Наприклад, підтримання Вищим Господарським судом України позиції Донецького апеляційного господарського суду, який задовольнив позовні вимоги Краматорської місцевої прокуратури та зобов’язав підприємство, що допустило забруднення землі у Ясиноватському районі шкідливими відходами виробництва, сплатити державі близько 370 тис грн спричиненої шкоди.

«Земля – це не тільки об’єкт комерційного чи сільськогосподарського призначення. Вона є найважливішою та невід’ємною частиною єдиної екосистеми нашої планети, і від її якісного стану залежить екологічне благополуччя кожної людини в нашій державі. Саме це і обумовило наявність дотримання земельного законодавства у переліку пріоритетних напрямків прокурорської діяльності як у минулому, так і у поточному році», - підкреслив Костянтин Хорс.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: