13 травня 2022   09:37   3319

"Усі війни безглузді, але війна в Україні - найбільше"

"Усі війни безглузді, але війна в Україні - найбільше"
Фотограф Хуан Карлос висвітлював війну в Іраку, коли місто Мосул звільняли від терористів "ІДІЛ", а також працював в Афганістані у серпні минулого року, коли таліби захоплювали там владу у свої руки.

Тепер він фотографує війну в Україні - на його світлинах в Інстаграмі можна побачити моторошні кадри з Ірпеня, Києва, Харкова, Тростянця, Охтирки, Сєвєродонецька, Лиману.

Є у нього і фото з Краматорська - з залізничного вокзалу, коли росіяни ракетами обстріляли людей, що хотіли евакуюватися, і вбили понад півсотні мирних жителів, у тому числі сімох дітей.

Карлос провів кілька тижнів у Краматорську, звідки він відправлявся у більш "гарячі" точки на Донеччині та Луганщині, хоча і наше місто "холодним" зараз не назвеш - ми спілкувалися з ним під вечірнє виття сирен, а до того був потужний вибух від ракети.

Фотограф-фрілансер Хуан Карлос родом із Сальвадору - найменшої країни у Центральній Америці, але є громадянином США. Професійно займається фотографуванням 12 років і фокусується на гуманітарних кризах, конфліктах, пост-конфліктах та інших схожих питаннях. Фото війни в Україні Хуана Карлоса публікувалися у виданнях De Beeldunie (Нідерланди), Hans Lucas (Франція), Der Spiegel (Німеччина), а також на сторінці президента України Володимира Зеленського.

- Чим війна в Україні відрізняться від того, що ви бачили в Іраку та Афганістані?

- Спочатку розповім про те, що є схожим у всіх війнах, які я висвітлював. Це людський фактор: людські трагедії, трагедії безвинних цивільних, які нічого не можуть зробити з тим, що відбувається, і платять за це ціну своїми життями. Це найсумніше, особливо коли йдеться про дітей. Багато з цих людей намагаються втекти, намагаються бути осторонь або жити звичним життям, сподіваючись, що це їх не торкнеться. Це спільне для всіх війн.

Біженці – люди змушені покидати своє нормальне життя через чиїсь помилкові рішення. Ми бачимо це тут, в Україні, ми бачили це в Афганістані. Це коли твоє життя поламане. Сьогодні ти, як зазвичай, сидиш удома за обідом, а завтра ти вже намагаєшся втекти і не знаєш, чи колись повернешся. Ти залишаєш все з однією торбою. Це дуже важке рішення – покинути свій дім.

Різниця ж полягає у тому, що в Україні ми бачимо значно більш інтенсивне застосування артилерії та важких обстрілів ракетами, бомбами.

Сирія - хоча я там не був, але чув про ситуацію від колег - страждала від схожої долі, тож Сирію можна порівняти з тим, що відбувається тут. І це дуже бентежить, тому що ви бачите, що сталося з Сирією, і є ризики, що щось подібне може статися тут.

Тож серед усіх війн саме Сирію можна порівняти з тим, що відбувається в Україні, але в Україні ситуація ще небезпечніша, тому що тут багато безпосередніх обстрілів, в яких гинуть невинні люди. І ми бачили це у Краматорську на залізничній станції, коли безневинні люди померли ні за що, просто намагаючись евакуюватися.

Наслідки обстрілу залізничного вокзалу Краматорська

Наслідки обстрілу залізничного вокзалу Краматорська

Наслідки обстрілу залізничного вокзалу Краматорська. Фото - Хуан Карлос

Ми маємо приділяти увагу цій війні, російському вторгненню в Україну не лише через те, що вона незаконна та безглузда, а українці змушені оборонятися від вторгнення, але ще й тому, що це може стати поштовхом для чогось більшого у майбутньому. Це може бути початком наближення ширшої та більшої війни, яку багато хто називає Третьою світовою. Ми маємо аналізувати, як ця війна розвиватиметься і як вона може завершиться. Ми повинні переконатися, що вона не призведе до чогось більшого…

Усі війні безглузді, але війна в Україні навіть більш безглузда, оскільки іноді виникають загрози з боку екстремістських угруповань, як, наприклад "ІДІЛ" в Іраку чи "Талібан" в Афганістані, і це не є добре для мирної країни, і уряди з цими загрозами борються.

Але тут в Україні ми маємо війну через те, що [президент росії владімір] путін хоче її, бо він романтизує створення власної імперії, створення "великої росії". Це безглуздя… Україна не створювала загрози, це не така країна, яка загрожує іншим, як екстремістські угруповання загрожували в Афганістані чи Іраку. Так, в Україні, є ультраправі групи, але це не вся країна. Такі самі групи є у Німеччині, наприклад, чи США.

Тож уся справа у впертості, у мрії чи то скаженій думці, щоб усе було росією, що "я хочу цю найбільшу імперію, якою ми були"... Це просто тупо, що у 2022-му році нам доводиться стикатися з такими думками та лідерами з такою ментальністю. Ми мали б покінчити з цим, ми мали б винести ці уроки ще з Другої світової…

- Які місця в Україні ви відвідали як журналіст і що вас найбільше вразило?

- Я був у Києві, Харкові, Луганщині, Донеччині. Я відчуваю, що ці території, які відомі як Донбас, вони потребують більше уваги, бо найбільше уражені війною ще з 2014-го, не лише зараз. І чим більше ти рухаєшся на південний схід, тим більше бачиш спустошення, впливу війни. Так, у Києві дуже постраждали передмістя, як Ірпінь або Буча. У Харкові ти бачиш і відчуваєш наслідки по всьому місту, ти відчуваєш напруження. Тут також це відчувається – напруга та небезпека зростають, коли ти рухаєшся далі на південний схід.

- Чи не страшно вам перебувати тут, у Краматорську? Багато місцевих поїхали через загрозу війни на захід країни та деінде в інше місце.

- Так, мені завжди страшно. Але я відчуваю, що маю бути тут – як свідок, як журналіст та фотограф. Що ми робимо, перебуваючи тут – ми показуємо світу, що відбувається, щоб люди не змогли сказати: "Цього не було".

Наслідки обстрілу у Краматорську

Наслідки обстрілу у Краматорську. Фото - Хуан Карлос

Я маю бути тут, так само як інші [журналісти]. Ми бачимо різні речі, бо я особисто не можу бути всюди, тож ми маємо бути у різних місцях і навіть у різний час, бо, наприклад, хтось був вчора у Сєвєродонецьку і справи там були не дуже кепські. А сьогодні я приїхав і бачу вже інші речі, свідком яких стаю, щоб сказати: "Так, це справді трапилося".

Те, що ми робимо, дуже важливо. Але досить сумно, що ми продовжуємо це робити.

Над текстом працювали Олексій Ладика, Максим Ходушко
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: