9 серпня 2022   16:45   431

В Енергоатомі попереджають, що наслідки аварії на ЗАЕС будуть серйознішими, ніж на ЧАЕС

Відштовхуючись від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС фахівці Державного агентства з управління зоною відчуження спрогнозували до яких наслідків може призвести аварарія на Запорізькій АЕС.

Про це пише компанія Енергоатом у своєму Telegram-каналі.

Там нагадали, що російські окупаційні війська обстрілюють з території окупованої Запорізької АЕС підконтрольні Україні населені пункти, а також завдають ударів і по самій ЗАЕС і загрожують її підірвати, а зараз станцію заміновано.

Так фахівці Державного агентства з управління зоною відчуження вказують, що на 4-му реакторі ЧАЕС було 2 2000 паливних зборок, на ЗАЕС у шести реакторах та у сховищі відпрацьованого ядерного палива міститься до 18 тис. паливних зборок (у 9-10 разів більше). Тобто, за їхніми підрахунками, наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути вдесятеро потужнішими, ніж у 1986 році на ЧАЕС.

«В разі катастрофи площа потенційної зони відчуження складе до 30 тис. км² (як 10 Чорнобильських зон відчуження), а Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. При цьому площа потенційної забрудненої території – до 2 млн км², а ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі залежатиме від вітру», - зазначають фахівці Державного агентства з управління зоною відчуження.

Кількість ліквідаторів, за даними аналітиків, може становити від 1 млн. осіб, а загиблих – десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн. осіб.

«Також на неосяжну кількість років буде забруднена ріка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, ґрунтів, водойм. Основна частина викидів припаде на Україну, але постраждають також ЄС, білорусь і Росія», – написала радниця міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Лала Тарапакіна та зазначила, що до аварії може призвести пожежа, вибух чи удар снарядами, бомбами, ракетами.
Новини Донбасу
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: