16 серпня 2022   16:40   2612

Верховна Рада ухвалила "закон Єфімова": НКМЗ приготуватись

Верховна Рада ухвалила "закон Єфімова": НКМЗ приготуватись
15 серпня Верховна Рада України остаточно прийняла законопроєкт №7605, ініціатором якого став народний депутат з Краматорська Максим Єфімов.

Документ передбачає швидкий механізм відчуження та вилучення майна недержавних підприємств оборонного значення під час воєнного стану.

Що це значить

Депутати дозволили державі примусово вилучати обладнання приватних заводів, якщо це обладнання може використовуватись для виготовлення озброєння та амуніції для української армії і якщо існує ризик знищення або захоплення його російськими окупантами.

Працюватиме це так:

військові адміністрації подаватимуть Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) пропозиції, які саме підприємства є під загрозою і чиє обладнання необхідно вилучити;
РНБО на підставі звернення військової адміністрації буде ухвалювати відповідне рішення;
після цього Кабінет міністрів упродовж п'яти днів має передати вилучене майно державному підприємству.
Право державної власності виникає з дня введення в дію указом президента України відповідного рішення РНБО, зазначає автор закону.

Згідно з документу, держава відшкодує заводу повну вартість відчуженого майна за рахунок коштів державного бюджету протягом п’яти наступних бюджетних періодів.

Наприкінці липня депутати ухвалили "закон Єфімова" у першому читанні, після чого мали можливість внести до документу свої пропозиції.

"До другого читання подано низку доповнень. Зокрема про те, що підприємства, чиє рухоме майно може бути відчужене або вилучене, мають знаходитися на відстані до 30 км від району ведення бойових дій або тимчасово окупованої території. Це – обов’язкова умова", - зазначив Максим Єфімов. Краматорськ наразі розташований за 20 км від лінії фронту.

Народний депутат переконує, що його закон спрямовано на збереження стратегічних активів важкої індустрії і машинобудування, розташованих поблизу окупованих територій чи зони бойових дій. Насамперед це стосується тих підприємств, де існує ризик захоплення чи знищення.

"Таких виробництв чимало на Донеччині, Миколаївщині, Харківщині. Діяльність на більшості з них припинили або критично скоротили. Однак оборонні потреби держави потребують їхніх потужностей для переходу на військові рейки і налагодження нових виробничих ланцюгів", - цитує Максима Єфімова депутатська група "Відновлення України", співголовою якої він є.

Під час другого читання Верховна Рада ухвалила вже остаточний варіант закону - щоправда, президент ще може його ветувати і запропонувати свої доповнення до нього.

НКМЗ проcить президента ветувати закон

На сайті президента України є петиція, автор якої просить скасувати законопроєкт 7605.

"Прошу накласти вето, у разі прийняття, на законопроєкт №7605 через те, що вилучення майна призведе до знищення промислових підприємств та залишить людей, які там працюють, без робочих місць", - зазначає ініціатор петиції Сергій Удоденко, помічник генерального директора Новокраматорського машинобудівного заводу (НКМЗ) з будівництва.

Президент НКМЗ каже, що рішення передати майно заводу в державну власність стало несподіванкою для нього

Працівників та керівництво НКМЗ "закон Єфімова" непокоїть через те, що обладнання цього заводу підлягатиме вилученню чи не в першу чергу - у липні парламент ухвалив відповідну постанову, до лобіювання якої, як пише Forbes, Максим Єфімов також причетний.

Наприкінці липня власник НКМЗ Георгій Скудар та керівництво заводу написали відкритого листа президенту України, в якому заявили, що у разі відчуження обладнання завод втратить безперервний цикл виробництва і без роботи залишаться тисячі людей.

На заводі попросили президента призупинити виконання постанови №7566 і заявило, що готове створити промислову філію НКМЗ зі застосуванням заводського обладнання за участю висококваліфікованих робітників, інженерів та управлінців, які мають досвід у виготовленні військової техніки.

Станом на ранок 16 серпня петиція про скасування "закону Єфімова" набрала понад 9800 підписів з 25 тисяч необхідних - до кінця збору залишилось 88 днів, але напевне президент підпише (або не підпише) закон значно раніше.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: