18 серпня 2022   08:56   1410

Батьки обурені, вчителі занепокоєні: оптимізація шкільної мережі у Краматорську проходить зі скандалами

Батьки обурені, вчителі занепокоєні: оптимізація шкільної мережі у Краматорську проходить зі скандалами
Оптимізація шкільної мережі у Краматорську відбувається непрозоро: міська влада зізнається, що проводить її, не основуючись на жодному офіційному документі, і намагається замовчати цей процес.

Через це у батьків учнів та вчителів виникають численні питання, на які вони не можуть отримати відповідей. Тому батьки відстоюють свої вимоги "залишити як є" за допомогою електронних петицій.

Розповідаємо, як останні три тижні Краматорськ трусить від освітніх скандалів.

Велике об'єднання шкіл і класів

На початку серпня директори, вчителі та батьки учнів деяких шкіл Краматорська дізналися, що їхні заклади у новому навчальному році фактично об'єднають з іншими: дітей та вчителів щонайменше п'яти краматорських шкіл переводять до найближчих закладів.

За нашою інформацією, наразі йдеться про переведення учнів 9-ї школи до ліцею №4, учнів знищеної росіянами 15-ї школи - до ЗОШ №12, учнів ще однієї знищеної школи №23 - до ЗОШ №11, 29-ї школи у Дмитрівці - до ЗОШ №32, школи №19 - до Краматорської української гімназії.

Разом із школами мають об'єднати і паралельні класи. Одна з вчительок 11-ї школи розповіла Kramatorsk Post, що, наприклад, сьомі класи однієї паралелі цієї школи будуть навчатися разом, і такі ж самі сьомі класи з переведеної до них 23-ї школи також об'єднають в один. Так само і по інших паралелях. В учнів залишаться їхні вчителі, але адміністрація буде одна на всю школу - так, в "об'єднаній" 11/23 школі директором буде керівниця саме 23-ї школи.

Батьки обурені, вчителі занепокоєні: оптимізація шкільної мережі у Краматорську проходить зі скандалами

Батьки обурені, вчителі занепокоєні: оптимізація шкільної мережі у Краматорську проходить зі скандалами

23 школа наприкінці липня була знищена російським ракетним ударом. Фото - Ілля Андреєв/Kramatorsk Post

Батьки зі свого боку занепокоєні тим, що переповнені класи і школи зашкодять якості освітнього процесу, навіть якщо це буде навчання онлайн. Також вони звертають увагу, що переведення учнів до інших шкіл - це додатковий стрес для дітей під час війни. Батьки учнів 9-ї школи вже виклали свої вимоги в електронній петиції до міської влади - вона набрала необхідну кількість голосів і за тиждень керівництво міста має дати на неї відповідь.

Також невідомо, що буде з вчителями, які після об'єднання шкіл і класів залишаться без навантаження.

"Нас просто викидають на вулицю! Не дивлячись на те, що я зберегла свій клас у повному обсязі (у мені зараз 30 учнів), місця для мене немає", - скаржиться Kramatorsk Post вчителька однієї зі шкіл, яка підлягає оптимізації.

Директор школи №9 Віталій Антоненко непокоїться, що лише у молодшій школі він втратить десять колег. Очільник Управління освіти Денис Сисоєв казав, що кадрове питання - "це виключно компетенція керівників закладів освіти".

Оптимізація на словах, а не на папері

Під час обговорення новини про оптимізацію шкільної мережі у Фейсбуці також виникло питання з дитячими садками - працівники садочків скаржилися, що з 1 вересня з ними припиняють дію трудових договорів. Тобто, працівники садочків продовжать "числитись" за своїми робочими місцями, але не отримуватимуть жодних виплат (навіть 2/3 окладу за простій) і їм не нараховуватиметься трудовий стаж.

Щоб дізнатися, що відбувається зі школами та дитячими садками Краматорська, 5 серпня Kramatorsk Post відправив два інформаційні запити на ім'я секретаря міськради Ігоря Сташкевича, який наразі виконує обов'язки міського голови.

Ми просили повідомити, на підставі яких документів здійснюється оптимізація шкільної мережі та припинення дії трудових договорів з працівниками садочків, а також пояснити детально, як все це буде відбуватися, що буде з дітьми, вчителями та працівниками садочків.

Батьки обурені, вчителі занепокоєні: оптимізація шкільної мережі у Краматорську проходить зі скандалами

Секретар міськради Ігор Сташкевич. Фото - Олексій Ладика/Kramatorsk Post

15 серпня ми отримали коротку відповідь на обидва запити, яка нічого не пояснює.

"Станом на 09.09.2022 (певно, переплутали з 9.08.2022 - Post) не було створено жодного офіційного документу, який би регламентував дії, викладені у вашому запиті", - повідомив секретар міської ради .

При цьому пан Сташкевич у попередніх коментарях Kramatorsk Post не приховував, що оптимізація шкільної мережі дійсно планується, "відповідно до чинного законодавства та тієї дорожньої карти, яка затверджена", а судячи зі слів директорів, вчителів та батьків цей процес йде повним ходом.

Що каже обласна влада

Заступниця голови Донецької обласної державної адміністрації Юлія Костюніна на прохання Kramatorsk Post прокоментувати оптимізацію шкільної мережі у Краматорську каже, що "це питання створила сама ситуація".

"Ми розуміємо, що проводиться обов'язкова евакуація - але і до цього багато учнів з батьками виїхали в інші регіони України, а також за кордон, і більшість з них підуть навчатися вже за місцем нового проживання.

Тому місто Краматорськ, Краматорська територіальна громада, вимушене буде приймати таке рішення про об'єднання класів, тому що класи не будуть наповнені. Якщо класи не будуть наповнені, відповідно не можна буде надати те навантаження, яке повинно йти на вчителя, для того, щоб він отримував свою заробітну платню", - сказала вона на брифінгу 16 серпня і ще раз закликала усіх мешканців області евакуюватися.

Ще один освітній скандал

На цьому освітні скандали у Краматорську не завершуються. На сайті електронних петицій з'явилося звернення батьків учнів 10-го класу 5-ї школи - їхніх дітей вирішили перевести до 22-ї школи. Батьки проти.

"Ми можемо піти до шкіл нашого тимчасового притулку, але хочемо залишитися саме з тим колективом учителів, які нас навчали й підтримували всі ці роки. Чому саме зараз ускладнювати життя наших дітей, коли потрібно максимально спрощувати процес навчання й робити його комфортним та ефективним у першу чергу для учнів. Багатьом школам Краматорська дозволили набирати в цьому році 10 класи, ми теж хочемо мати такий шанс", - йдеться у петиції.

У травні 2021 року депутати міської ради затвердили трансформацію шкільної мережі у Краматорську, за якою у 5-й школі діти навчатимуться до 9-го класу включно, а потім, якщо захочуть продовжити навчання, зможуть перейти або до 22-ї, або до 25-ї шкіл.

Батьки теперішніх десятикласників стверджують, що Ігор Сташкевич їм тоді обіцяв, що вони продовжать навчання у своїй школі до самого випуску.

"Він казав, що нашу школу чіпати не будуть. Наш класний керівник все літо займалася тим, що збирала документи, вона збирала 10-й клас, вона спілкувалася з дітьми, з батьками, і ось буквально тиждень тому пан Сташкевич передумав і вирішив, що у нас не буде 10-го класу, рівно як і вчителів з нашої школи. А що таке 10-й клас? Дитина повинна почати готуватися до ЗНО, а як вона буде готуватися, якщо в неї нові вчителі?", - обурюється мама учня 10-го класу Юлія.

Вона стверджує, що в їхньому класі набрали 30 дітей.

"Це все відбувається за пів місяця до початку навчального року. А якщо я не хочу [щоб моя дитина перейшла до 22-ї школи]? Мені доведеться влаштовувати дитину у київську школу [родина евакуювалася до столиці], заново проходити усі медогляди? Ми зібрали всі документи [на перехід у 10-й клас у 5-й школі], витратили на це два тижні, а зараз на тобі", - додає Юлія.

Ми звернулися до пана Сташкевича за коментарем щодо цієї ситуації, але він відмовився коментувати, мовляв, "відповідь батькам надана Управлінням освіти".
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: