2 жовтня 2022   20:02   1360

Верховна Рада збирається націоналізувати 900 російських об'єктів. Серед них - краматорський "ЕМСС"

Верховна Рада збирається націоналізувати 900 російських об'єктів. Серед них - краматорський "ЕМСС"
Верховна Рада України на найближчому засіданні розгляне питання щодо націоналізації активів Російської Федерації в Україні. У переліку, складеному урядом, понад 900 об'єктів, які належать Росії як державі.

Серед них - краматорський завод "Енергомашспецсталь" (ЕМСС).

Про це повідомила народна депутатка, заступниця голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, передає "Голос України".

Вона сказала, що ознайомлена зі списком об’єктів, до якого увійшли такі відомі підприємства як "Енергомашспецсталь" у Краматорську, що на 92% належить офшорній кіпрській компанії, яку контролює "Росатом". Також у цьому переліку є мережа магазинів BROCARD, що на 100% контролюється офшорною компанією, яка, своєю чергою, контролюється Міністерством промисловості РФ.

"Усі ці більш як 900 об'єктів будуть націоналізовані. Це не означає, що відразу надійдуть гроші до українського бюджету. Ці всі об'єкти перейдуть у власність держави, після цього держава може визначатися, що з ними робити. Україна або буде отримувати прибуток від працюючого підприємства, або вона його виставить на приватизацію, або запропонує його до оренди тощо", - сказала Роксолана Підласа.

Вона також зазначила, що націоналізація відбудеться за особливою процедурою, яку депутати ухвалили у квітні спеціальним законом про примусове відчуження права власності РФ та її резидентів.

За цим механізмом президент України своїм указом вводить у дію рішення РНБО, а Верховна Рада затверджує указ президента своїм окремим законопроєктом.

Зазначимо, що попри те, що "ЕМСС" належить російській державній корпорації "Росатом", російські окупанти регулярно обстрілюють це підприємство ракетами.

Президентом заводу є народний депутат Максим Єфімов. Він став ініціатором закону, який передбачає механізм відчуження майна недержавних підприємств оборонного значення під час воєнного стану. Проти цього закону активно виступає і збирає підписи Новокраматорський машинобудівний завод, бо на підприємстві побоюються, що їхнє обладнання націоналізують.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: