2 жовтня 2022   20:00   840

Краматорка Олена Мітусова: про перемогу сина на чемпіонаті Норвегії з шахів, розпорядок дня та спортивні плани

Краматорка Олена Мітусова: про перемогу сина на чемпіонаті Норвегії з шахів, розпорядок дня та спортивні плани
Нещодавно шахіст з Краматорська, 16-річний Семен Мітусов, виграв чемпіонат Норвегії у групі Кандидат, виконавши три норми IM.

У скарбничці досягнень нашого юного земляка бронза трьох чемпіонатів Європи серед юнаків із класичних шахів, понад 20 перемог в чемпіонатах України в різних вікових категоріях та дисциплінах. У 2019 році хлопець став абсолютним чемпіоном України серед юнаків до 14 років, вигравши три шахові дисципліни: класику, рапід та бліц, а в 2021 став переможцем перших Всесвітніх спортивних учнівських ігор ISF U15, що пройшли у Белграді. У лютому 2022 року Семен став переможцем чемпіонату України з шахового бліцу, але через кілька днів після цього повномасштабне вторгнення Росії змінило життя спортсмена. Семен разом із мамою був змушений евакуюватися, і продовжив свою кар'єру в Норвегії.

Східний проект” поспілкувався з мамою Семена Оленою, яка розповіла про підготовку сина до чемпіонату, графік спортсмена та плани на майбутнє.

Як ви опинилися у Норвегії?

28 березня ми з Семеном поїхали з Краматорська до Львова евакуаційним потягом. Звідти ми одразу запланували їхати до Норвегії, бо в цій країні є спеціальна програма для шахістів. Їхали через Польщу та вже 1 квітня були на місці.

Евакуація, зізнаюся, була тяжкою. Нас в одному купе їхало 8 людей. Часто звучали сирени, тому було ще й страшно, а в поїзді ніяких укриттів не було. З полегшенням видихнули вже у Польщі, хоч переходили кордон ми дуже довго і були втомлені.

Як Семен поновив заняття на новому місці?

Відразу після приїзду до столиці Норвегії Осло нас поселили в готелі, де на той момент було багато волонтерів, які допомагали українцям адаптуватись. На одному зі зборів я підійшла до одного з них і поцікавилася, до кого можна звернутися, щоб Семену почати займатися. Через деякий час сину передзвонили та запросили до спеціалізованої школи для спортсменів. Весною він їздив туди займатися шахами, а вже з серпня почав повноцінно вчитися.

Які умови створені для занять?

Дуже гарні. У нашому розумінні – школа, в якій вчитися Семен більше схожа на технікум. В Україні Семен мав цього року піти до 11 класу, а тут йому доведеться навчатися ще три роки, але він здобуде професійну освіту, після якої одразу зможе вступити до університету. Цікаво, що тут при вступі до вищих учбових закладів не складають вступних іспитів, як у нас в Україні, а вступають на підставі шкільних оцінок. Тому в запасі у Семена є більше часу, щоб вивчити норвезьку та успішно здати тест на знання мови, думаю з іншими предметами проблем у нього не буде.

Дуже гарно також, що в Норвегії для навчання немає вікових обмежень, зараз у своїй групі Семен наймолодший, з ним навчаються хлопці 17-18 років. Тут і до університету багато хто вступає лише у 30 років, в цій країні це нормально.

Наразі Семен стикається з мовними проблемами?

Так, більшість занять проводиться норвезькою, але мова ця для вивчення не складна і Семен вже багато всього вивчив. До того ж тут усі дуже добре володіють англійською, і якщо Семену щось стає незрозуміло, йому перекладають або, під час тестів, дозволяють користуватися онлайн-перекладачем.

Як зараз проходить звичайний день Семена?

Прокидається син о 7:00, після сніданку їде до школи велосипедом. Тут це дуже популярний вид транспорту, і взагалі в Норвегії дуже люблять спорт, тому тут все добре виглядають і довго живуть.

До обіду в учнів проходить спортивна частина занять, вони займаються бігом, гімнастикою, шахами. Після обіду вони починають звичайні шкільні заняття. Навчаються вони з 8:30 до 15:30. Групу з шахів у Семена веде Сімен Агдестейн, це відомий норвезький шахіст і футболіст, тренер 16-го чемпіона світу з шахів Магнуса Карлсена.

До програми всього класу Семена входять поїздки на різноманітні спортивні змагання за кордон. В серпні вони їздили до Риги, усе це оплатилось без підтримки батьків. Діти можуть навіть самі вибрати змагання, на які хочуть поїхати. Нещодавно однокласники Семена їздили на Чемпіонат до Румунії, Семен туди не потрапив, тому що грає за Україну, і до Норвегії стосунку поки що не має.

Після занять Семен приходить додому, займається уроками та вивченням норвезької мови.

Розкажіть про участь та перемогу Семена на нещодавньому Чемпіонаті Норвегії?

Коли ми дізналися, що проходитиме Чемпіонат Норвегії, одразу написали організаторам. Семена запросили, сплатили готель, але тут ми знову зіткнулися з тим, що через те, що син представляє Україну, він не зміг грати у Вищій лізі. Виграв він чемпіонат Норвегії у групі Кандидат, виконавши три норми IM. Перший тур Семен програв, чим мене здивував, зате наступні 8 турів виграв.

Як готувався Семен до цих змагань?

Готувався самостійно, як і завжди, він сам обирає, як гратиме, дивиться партії суперника. Він усе це вміє.

Де ще взяв участь Семен останнім часом?

Буквально через тиждень після нашого приїзду до Норвегії його запросили грати у Фагернес. Це невелике містечко, де 2 рази на рік відбуваються серйозні шахові змагання. На цих змаганнях Семен виконав норматив міжнародного майстра, майже виконавши норму GM.

Згодом Семен взяв участь у турнірі, який проходив в Осло, отримавши GM-норму. Їздив він ще й до міста Ставангер, де бачив навіть Магнуса Карлсена. Був він й на змаганнях у Ризі, де виконав 3 норму GM. (щоб отримати звання гросмейстера, гравцеві зазвичай потрібно отримати 3 GM-норми, - прим. ред.)

Скоро буде засідання ФІДЕ, де будуть присвоєні всі звання шахістам.

Звісно, бере участь Семен у міських та шкільних змаганнях.

Які плани у Семена на майбутнє?

Зараз вони з класом збираються на змагання до Швеції, трохи згодом він знову планує взяти участь у змаганнях у Фагернесі, у листопаді пройде чемпіонат Європи, куди Семена персонально запросили як чемпіона. Семен продовжить грати під українським прапором, хоча у Норвегії зараз дуже зацікавлені, щоб він почав грати під їх.

Шахи у Норвегії більш розвинений вид спорту, ніж в Україні?

Приблизно на одному рівні. У Норвегії, як і в Україні, дуже багато охочих займатися шахами, є багато чемпіонів та професіоналів.

Ви плануєте повертатися до Краматорська?

Семен однозначно навчатиметься в Норвегії, тому що для його кар'єри та розвитку тут створено всі умови.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: