5 жовтня 2022   17:55   629

Тихановська розповіла, скільки білорусів загинули, воюючи на боці України

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська розповіла, скільки білорусів загинуло, воюючи проти росії на боці України.

Про це Тихановська поінформувала під час свого виступу на Варшавському безпековому форумі.

"Ми бачимо, що кремль не визнає ні білорусь, ні Україну як незалежні країни. І тому ми – в одному човні. І тому ми маємо боротися спільно. Ми закликаємо український уряд встановити тісні зв’язки з Об’єднаними перехідним кабінетом, щоб розробити нашу спільну стратегію як боротися з російськими амбіціями", - заявила вона.

Тихановська вказала на те, що путін допоміг білоруському диктатору лукашенку придушити народні протести, але "вільна та демократична білорусь досі бореться проти обох диктаторів".

Опозиціонерка повідомила, що після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого "нам стало зрозуміло, що ми стали, неочікувано для нас, співагресором у цій війні". І тому білоруські демократичні сили докладали зусилля для пояснення українцям, що режим лукашенка та білоруський народ – "це не одне і те ж", що "білоруський народ проти цього".

Вона запевнила, що 86% білорусів виступають проти участі білорусі у війні росії проти України, та нагадала про рельсових партизанів, які зупиняли російські поїзди на території білорусі. "Наші військові добровольці воюють в Україні, 15 з них загинули. Зараз білоруський батальйон також бере участь в українському контрнаступі, переслідуючи загарбників", - додала білоруська опозиціонерка.

За її словами, "швидкість змін українського фронту відкриває нові можливості і для білорусі". Очевидним є і те, що "росія програє війну" і що вона буде "неспроможною підтримувати режим лукашенка грошима та військовою допомогою як у 2020 році".

"Ми маємо працювати над створення альянсу між Україною та демократичною білоруссю. Ми закликаємо Україну встановити співпрацю з об’єднаним перехідним кабінетом", - заявила Тихановська.

Вона запевнила, що білоруський народ "хоче допомогти українцям виграти в цій війні, оскільки ми усвідомлюємо, що без вільної України не буде і вільної білорусі.

"Ми бачимо ознаки того, що російські війська можуть знову зайти на білоруську територію, і ми зараз готуємо наших партизанів до рішучих дій. Я переконана, що білоруси знову долучаться до диверсій на залізничних коліях, надання інформації українській армії тощо", - сказала Тихановська.

Як повідомляв Укрінформ, на початку серпня лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська оголосила про рішення створити Об'єднаний перехідний уряд держави, який діятиме до проведення нових виборів в країні.
Цензор.Нет
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: