6 жовтня 2022   12:33   5758

Чи варто розраховувати мешканцям Краматорська на швидке відновлення газопостачання та кого це торкнеться у першу чергу? Що буде з опаленням?

Чи варто розраховувати мешканцям Краматорська на швидке відновлення газопостачання та кого це торкнеться у першу чергу? Що буде з опаленням?
Вчора була оприлюднена офіційна інформацію про те, що у Донецькій області почався збір заяв на відновлення газопостачання для побутових споживачів газу.

В редакцію видання «Новини Краматорська» звернулась велика кількість людей, які просили надати більш детальнішу інформацію з цього приводу.

За відповідями на запитання, які найбільше турбують мешканців нашого міста редакція звернулась до відповідних службових осіб «Донецькоблгазу» та Краматорської міської ради.

Перші питання ми адресували представнику АТ «Донецькоблгаз».

Яку категорію абонентів торкнеться в першу чергу підключення до газопостачання?

В першу чергу йде мова про підключення установ комунальної сфери, магазинів, котелень та підприємств. В подальшому планується відновити газопостачання у приватний сектор, а лише потім багатоквартирні будинки.

Відновлення газопостачання відбувається на безоплатній основі?

Так, відновлення газопостачання у Донецькій області відбувається для споживачів на безоплатній основі, крім випадків відключення від газорозподільної системи з вини самого споживача.

Які це випадки?

Споживач порушив вимоги Кодексу ГРМ затвердженого Постановою НКРЕКП 30.09.2015 № 2494, правил безпеки систем газопостачання та був відключений від газорозподільної системи згідно діючого законодавства;

Споживач самостійно здійснив переобладнання та заміну газоспоживаючого обладнання, яке не відповідає технічним умовам та проектній документації;

Споживач, який був раніше відключений від системи газопостачання за заборгованість або на вимогу постачальника природного газу;

Інші випадки порушень, передбачені діючим законодавством України.

Споживач самостійно відмовився від газопостачання та послуг розподілу за заявою та розірвав Типовий договір розподілу природного газу.

На платній основі здійснюються наступні види робіт:

Первина та повторна перевірка димових та вентиляційних каналів;

Технічне обслуговування внутрішньо будинкового обладнання;

Технічне обслуговування комбінованих регуляторів тиску;

Технічне обслуговування за заявкою Споживача;

Заміна, встановлення та ремонт газового обладнання.

При яких умовах можливе відновлення газопостачання в багатоквартирні будинки мешканців міста? Чи дійсно потрібно перевіряти всі квартири?

Газопостачання у багатоквартирні будинки можливо відновити, якщо співробітники УГГ зможуть перевірити всі квартири своїх абонентів. Ризикувати життям та здоров’ям тих громадян, які залишились у місті ніхто не буде. Може таке трапитись, що в одній із квартир станеться витік газу і тоді, від вибуху постраждає весь будинок та його мешканці, які там залишились.

Більш відверта розмова вийшла з представником Краматорської міської ради.

Які шанси, що газопостачання буде відновлене для мешканців багатоквартирних будинків Краматорська?

Щоб газ подати в квартиру, ви ж знаєте: стояком повинні бути всі мешканці, щоб забезпечити вхід у квартиру. Шанси = 0.

Є вірогідність того, що люди почнуть повертатись додому та сподіватись на те, що у місті буде відновлене не тільки газопостачання а і опалення?

Без центрального опалення ніхто не повернеться. А його подати буде неможливо.

а) незрозумілі терміни подачі газу в область, якщо ще 2-3 тижні, ніхто вже систему теплоносія наповнити не встигне. А розморозити 915 будинків – ніхто на це не піде.

б) незрозумілі обсяги газу, які магістраль подасть на область, а також обсяг споживання. Вистачить/не вистачить? Труба другорядна з малим діаметром.

в) навіть якщо трапилося диво та пункти а) та б) мають позитивний результат. Увага! Зараз проживає ~15-20% квартир. Починаємо подавати теплоносій, починається порив, затоплює поверхи, заповітрювання, нам зламувати 75-80% квартир без мешканців? Звичайно, ні . Отримуємо розбалансований по теплу будинок і рве труби. І втратили вдома. Тому, центрального опалення не буде.

г) потужність працюючих ЛЕП на межі вже зараз. Забезпечити електропостачання котельних та насосних неможливо. А якщо один приліт, котельні стали. 1-2 дні зливаємо терміново всю воду та теплоносій, якщо встигнемо інакше Алчевськ, якщо хтось забув.
Новини Краматорська
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: