11 листопада 2022   08:40   981

“Це справа не тільки правоохоронців”: з чого починається зрада і що робити з колаборантами в Україні

“Це справа не тільки правоохоронців”: з чого починається зрада і що робити з колаборантами в Україні
«Вони приходять отримувати гуманітарку від таких ненависних їм європейців, американців і ведуть себе нагло, як нічого не було! Люди тепер кажуть, якщо вони не будуть покарані законно, то вихід єдиний - палити їм хати! Це питання багатьох турбує в селі», - каже мені по телефону моя знайома з Ізюмського району на моє запитання, як там зрадники поживають.

Здавалося, що після 24 лютого прихильників ідеї “новоросії” не залишиться. Але вони залишилися і не лише після початку повномасштабного вторгнення, а й після того, що зробила та робить на нашій землі нацистська Росія.

І ще цитати із переписок зі знайомими і родичами:

«В Студенке и в Святогорске все "ждуны", мародёры и пособники живут спокойно!!!».

«Невістка Л. Р., яка дуже мріяла стати директором школи (Оскільська громада), і з радістю палила українські книжки, ВИМАГАЄ довірити їй подальшу роботу з учнями, як наче нічого не трапилось і чомусь навіт ходить на роботу! Питання часу, звісно».

«А що саме неприємне, люди бояться писати і говорити все, що знають про діяльність колаборантів і посіпак їхніх, бо частенько звучить від них: «Вот вернутся наши ребята, будете все в подвалах сидеть».

Тобто люди, які у тій чи іншій формі підтримали геноцид українського народу, знищення України, не втекли в країну своєї мрії, зі своїми "визволителями", з тими, кому пиріжки на блокпости носили, кому служили і з ким нові порядки встановлювали, пили по-дружньому, кого наводили на будинки, де вкрасти було чогось побільше. Вони не забилися в щілини, вони живуть так, ніби в їхніх містах та селах нічого не сталося, а вони нічого поганого не зробили.

Так, щодня ми дізнаємося про нові кримінальні справи, та судові вироки за статтями про зраду, колабораційну діяльність, пособництво. Днями Краматорськ Пост опублікував статтю про те, як на звільнених територіях Краматорського району правоохоронці переслідують зрадників та колаборантів. Комусь висунули звинувачення, когось затримали. У статті йдеться про шістьох фігурантів «на чолі» з мером Святогірська. А ще там про священика з Ярової, який словом і справою підтримав окупантів, директорку будинку культури і бухгалтерку з Лиману, голову місцевої влади в Рубцях і жителя Старого Каравану, який допомагав ворогові у веденні бойових дій.

Так, згодні, роботи у поліції, прокуратури, СБУ багато і на неї потрібен час. Питання в іншому, - чи всі отримають за своїми "заслугами" перед четвертим рейхом та його фюрером?

Ось думка політолога Костянтина Батозського:

«Маємо розуміти, що з боку українського суспільства є великий попит, щоб колаборантів було покарано. Люди цього прагнуть і хочуть. Але ми є правовою державою, демократичною.

Наша відмінність від Росії полягає саме в тому, що ми хочемо, щоб закон в нашій державі був один для всіх і працював однаково, щоб покарання було незворотнім. Щоб ватажки, які точно винні, на кшталт Сальдо, Стремоусова на Херсонщини або Пушиліна на Донбасі – щоб саме ці люди були покарані в першу чергу. Якщо, умовно, ми будемо карати стрілочників, це не додасть довіри до нашої держави. Користі від цього точно не буде».

Але чи можуть бути у принципі стрілочники серед тих, хто, нехай і по-різному, але сприяв убивству тисяч невинних людей, руйнуванню міст і сіл?

У Краматорську, до речі є два вироки за "нешкідливим" пунктом статті Кримінального Кодексу про колабораційну діяльність. За заперечення агресії та окупації позбавляють права обіймати певні посади у продовж 10 – 15 років. Так ось в основі справи одного з цих діл, крім усього іншого, є фраза, опублікована в Тік Ток: "…В Украине нет никакой агрессии против Украины..., прошу вас поддержать Российскую Федерацию, дабы освободить от этих нациков".

Тепер 35-річний маляр із тролейбусного управління 11 років не зможе обіймати певні посади в держорганах та місцевому самоврядуванні. У Краматорській прокуратурі, яка вносила звинувачення, кажуть, що подібні вироки працюють більше як захід профілактики. Це до питання про стрілочників.

Отже, що можна зробити з позиції закону. Впевнений, що розбиратися в цій інформації мають не лише працівники суду, прокуратури, СБУ, поліції. На цій темі потрібно розумітися всім нам.

Кримінальний кодекс.

Це насамперед стаття 111. Вона про покарання за державну зраду, колабораціонізм та пособництво.

Державна зрада

Це умисні діяння на шкоду Україні такі як: перехід на бік ворога, шпигунство, надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, -

карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої. А в умовах воєнного стану на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі з конфіскацію майна.

Колабораційна діяльність

Перші два пункти описують провини, які не тягнуть за собою позбавлення волі, а караються позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Таке покарання суд може призначити за публічне заперечення збройної агресії проти України, тимчасової окупації частини території України або публічні заклики до підтримки рішень або дій держави-агресора.

Таким же легким переляком може обійтися, якщо це добровільне зайняття посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації.

Окремим пунктом колабораційної діяльності описані злочини у закладах освіти: здійснення пропаганди з метою сприяння збройної агресії проти України, встановленню та утвердженню окупації території України, …дії, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора. Такі дії караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Далі – більше:

позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років за передачу матеріальних ресурсів… або провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території;

позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років за добровільне зайняття посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на окупованій території, або добровільне обрання до таких органів, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів або референдумів на тимчасово окупованій території;

позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років за організацію та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором або його окупаційною адміністрацією, активна участь у таких заходах;

позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти за добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території, а також добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях.

А якщо дії колаборантів призвели до загибелі людей або настання інших тяжких наслідків, - карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним ув’язненням.

Пособництво державі-агресору

Умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, та/або окупаційної адміністрації ; добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора -

караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років.

А ще є 436 стаття КК. В ній йдеться про покарання за Пропаганду війни:

За публічні заклики до агресивної війни або до розв'язування воєнного конфлікту покарання може бути у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Також Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікацію її учасників згідно з цією статтею караються позбавленням волі на строк до трьох років.

А за Виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, може бути покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Окрім цього, є Закон України Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну.

Ми зібрали швидше за все далеко не повний перелік положень законів України, які дають змогу суспільству переслідувати та карати за зраду та пособництво. Очевидно, що застосування цих законів зараз – це справа насамперед правоохоронної системи. Але не тільки.

Свою позицію мають зайняти і місцеві громади та місцева влада. І для себе треба знайти відповідь, з чого починається колабораціонізм. З "не все так однозначно"?

Заклик маляра з ТТУ "врятувати його від нациків" суд кваліфікував як провину і покарання позбавив його того, чого в нього немає і ніколи не буде. Адже можна було, і цілком обґрунтовано, подивитися на це як на пропаганду війни і посадити на три роки.

Очевидно, що з цією проблемою Україні жити ще багато років, відшукуючи злочинців, що втекли. Тому потрібна єдина консолідована відповідь.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: