23 листопада 2022   11:14   914

Депутатів заборонених партій можуть позбавити мандатів. У Краматорську таких - майже половина

Депутатів заборонених партій можуть позбавити мандатів. У Краматорську таких - майже половина
Верховна Рада може ухвалити закон, який передбачає позбавлення мандатів представників заборонених проросійських партій у місцевих радах. У Краматорську таких депутатів - майже половина.

Законопроєкт №7476, ініційований урядом, був зареєстрований у парламенті у червні. 16 листопада Комітет з питань державної влади Верховної Ради України підтримав цей документ за основу, а 21 листопада у парламенті ініціювали виготовлення підписних листів для збору підписів щодо скликання позачергового пленарного засідання Ради та винесення законопроєкту на голосування у залі, повідомляє Рух ЧЕСНО.

За дев'ять місяців великої війни Верховний Суд заборонив 12 проросійських партій. Серед них - "ОПЗЖ" і "Партія Шарія", представники яких є у Краматорській міській раді. Більше того: фракція "ОПЗЖ" була найбільшою у Краматорську і нараховувала 14 депутатів. Ще три депутати представляють "Партію Шарія". Таким чином, 17 із 42 депутатів представляють заборонені партії - це майже половина місць у Краматорській міській раді.

Попри те, що "ОПЗЖ" і "Партія Шарія" в Україні заборонені, їхні представники продовжують працювати. Як пояснював секретар Краматорської міської ради Ігор Сташкевич: "Вони - депутати ради. Неважливо, від якої партії".

Закон про статус депутатів місцевих рад перелічує підстави, коли депутат місцевої ради припиняє свої повноваження:

– його відкликання за народною ініціативою
– припинення його громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України
– обрання або призначення його на посаду, зайняття якої несумісне з виконанням депутатських повноважень
– обрання його депутатом іншої місцевої ради
– визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім
– якщо його засудили до позбавлення волі або покарали за корупцію
– його смерті
Також рада може позбавити депутата мандадата, якщо він сам про це попросить, якщо він не сплачує аліменти або якщо суд засудив його до покарання, не пов'язаного із позбавленням волі.

Заборона діяльності партії, яку представляє депутат, наразі не є підставою для його відкликання.

Законопроєкт №7476, про який йде мова у статті, пропонує, щоб рішення суду про заборону партії стало ще однією підставою дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради.

Рух Чесно нагадує, що на сході та півдні України є ради, де заборонені проросійські депутати становлять більшість. Законопроєкт №7476 передбачає, що якщо більше половини депутатів втратять свої мандати, то до наступних виборів у таких містах вводяться військові або військово-цивільні адміністрації.

Як зараз працює влада у Краматорську

4 липня президент України Володимир Зеленський своїм указом створив Краматорську міську військову адміністрацію. Її начальником голова держави призначив очільника міста Олександра Гончаренка.

Попри це, до початку вересня міська рада продовжувала функціонувати, а функції міського голови виконував її секретар Сташкевич. Остання сесія відбулася 30 серпня. Того ж дня Верховна Рада України ухвалила постанову, якою надала Олександру Гончаренку всі повноваження керувати містом - документ почав діяти 1 вересня, коли він був опублікований.

Наразі керівник Краматорської військової адміністрації виконує повноваження міської ради, виконкому і міського голови, йому підпорядковуються апарат міськради, комунальні підприємства, установи та організації Краматорської територіальної громади. Таким чином, з 1 вересня сесії міськради і засідання виконкому не скликаються.

Такий стан речей буде діяти під час воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: