25 листопада 2022   15:53   2285

The New York Times написало про обстріл Краматорська американською ракетою. Посилаються на проросійський Телеграм-канал

The New York Times написало про обстріл Краматорська американською ракетою. Посилаються на проросійський Телеграм-канал
Поважне американське видання The New York Times опублікувало статтю із заголовком “Американська ракета заблукала в Україні, поранивши цивільних”.

Автор статті стверджує, що ракета повітряного базування AGM-88B, створена для знищення радарів противника, очевидно, не потрапила в ціль і влучила в житловий будинок у Краматорську у вересні.

“Ракета американського виробництва, випущена українськими силами, поранила трьох мирних жителів на сході України у вересні, за словами місцевих жителів і знайдених на місці події уламків, що є рідкісним випадком, коли зброя, надана США, була пов’язана з жертвами серед цивільного населення під час конфлікту, що триває дев’ять місяців”, - пише видання.

Йдеться про обстріл, який стався 26 вересня. За даними української влади, тоді чотири людини отримали поранення.

“У Краматорську рашисти вразили центр міста: одна ракета впала у парк скульптур "Народжені в Україні" авторства відомого митця з Донеччини В'ячеслава Гутирі, інша влучила у 5-поверхівку. Скульптури вціліли, лише деякі посічені уламками. Друга ж ракета нанесла значно більшої шкоди: внаслідок прямого влучання зруйновано стіну в одній із квартир 5-поверхівки, 4 людини зазнали поранень. У будинку вибито щонайменше 34 вікна, частково пошкоджено покрівлю”, - так повідомляв про цей обстріл голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

The New York Times стверджує, що це був удар з “високошвидкісної протирадіаційної ракети AGM-88B, яка наноситься з винищувача по наземним цілям, таким як радіолокаційна станція і системи протиповітряної оборони”.

Як доказ цьому вони називають фото уламків ракети, опублікованих у Телеграм-каналі “I love Kramatorsk” майже одразу після обстрілу. The New York Times називає цей канал українським місцевим, але у Краматорську знають, що це колаборантський канал, який поширює російську пропаганду і російські наративи про війну в Україні, гуртує навколо себе проросійських мешканців міста, публікує фото і відео з місць обстрілу міста і таким чином допомагає росіянам коригувати вогонь по Краматорську.

“Майже відразу після вибуху зображення уламків і осколків, опубліковані в місцевому українському телеграм-каналі, містили номери виробників і наклейки, які вказували на те, що ракета була виготовлена ​в США високошвидкісною протирадіаційною ракетою AGM-88B або HARM”, - пише автор статті.

Публікація в Телеграм-каналі, на яку посилається видання

Публікація в Телеграм-каналі, на яку посилається видання

Наступного дня, стверджується, репортери The New York Times фізично оглянули шматок шрапнелі на місці події, який начебто містив номер збірки, що пов’язує уламки з блоком електронної плати, який використовується лише в AGM-88B, згідно з онлайн-базою даних, яка дозволяє громадськості шукати дані про власність уряду США. Інші частини знищених боєприпасів, які також були присутні на місці вибуху, відповідали старішим ракетам американського виробництва, йдеться у публікації.

Американські журналісти пишуть, що AGM-88 — застаріла ракета, яка була розроблена Військово-повітряними силами США після війни у В’єтнамі для знищення об’єктів протиповітряної оборони противника, і зараз вже не використовується американськими військовими.

Журналісти The New York Times припускають, що ракета, яка влучила у будинок у Краматорську, могла не знайти ворожий радар і вразити житловий будинок після того, як у неї закінчилося паливо. Видання зверталося до речника Міністерства оборони України, але не отримало коментар швидко і вирішило публікувати статтю без позиції українських військових.

Цікаво, що стаття The New York Times вийшла у той самий день, коли представник Росії в ООН Василь Небензя на засіданні Радбезу ООН поширив новий російський наратив про те, що жертви та руйнування в Україні начебто є результатом дій української ППО та "накачування" України західною зброєю.

"Пошкодження житлових будинків та жертви серед мирного населення дійсно відбуваються з вини української ППО, розташованої не на околицях міст, а в самому центрі, - цитує Небензю Українська служба Бі-бі-сі. - В результаті уламки ракет чи українські ракети, які відхилилися від курсу, влучають у ті об'єкти, в які Росія навіть не цілилася".
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: