8 лютого 2023   13:35   675

Бюджетники, дрова, ремонти після обстрілів: на що і скільки витрачав Краматорськ гроші у 2022 році

Бюджетники, дрова, ремонти після обстрілів: на що і скільки витрачав Краматорськ гроші у 2022 році
300 мільйонів гривень недоотримав бюджет Краматорська минулого року через війну, яку Росія розв’язала проти нашої країни. За планом на 2022 рік міська скарбниця мала отримати 1,630 млрд гривень надходжень, а по факту - 1,322 млрд гривень (це 81% від запланованого). У порівнянні з 2021 роком, це на 135 млн грн або 9,3% менше.

Як саме війна позначилася на бюджеті міста, звідки міська влада брала гроші і як витрачала — читайте в нашому огляді звіту очільника міста Олександра Гончаренка про свою діяльність у 2022 році.

Як війна вплинула на фінансовий стан громади

“Основний вплив на надходження доходів бюджету Краматорської міської територіальної громади у 2022 році мала повномасштабна військова агресія російської федерації та введення, у зв’язку з цим, воєнного стану на території України з 24 лютого 2022 року”, - йдеться у звіті Гончаренка.

Краматорськ майже з перших днів повномасштабного російського вторгнення перебуває в районі активних бойових дій, а це призвело до того, що у місті припинили працювати всі промислові підприємства та бізнес громади.

Протягом останніх років основними підприємствами, які формували бюджет Краматорська, були “Новокраматорський машинобудівний завод”, “Енергомашспецсталь”, “Краматорський завод важкого верстатобудування”, “Фурлендер Віндтехнолоджі”, “УК” Вітропарки України”. Через війну вони призупинили діяльність або змінили свої юридичні адреси.

Через війну держава запровадила низку податкових пільг, а це, у свою чергу, мало значний вплив на надходження коштів до бюджету Краматорської громади.

Так, Краматорськ недоотримав 129,8 млн грн від плати за землю, податку на нерухомість, єдиного податку з фізичних осіб та надходжень від орендної плати за користування комунальним майном.

Ще 56 млн грн місто недоотрамило через заборону продажу алкоголю, яка діє на території Донеччини з липня 2022 року (а на території Краматорська — з перших днів великої війни). Плановий збір по акцизу на 2022 рік становив 71,3 млн.грн, а за рік отримано лише 15,334 млн (близько 20%).

Разом із тим місто отримало 70,5 млн грн від зарахування додаткових 4% податку на доходи фізичних осіб — якщо пам’ятаєте, на початку минулого року держава і територіальні громади домовилися про це, щоб покрити теплопостачальникам різницю між старими і новими тарифами для населення. Тоді між урядом і очільниками міст було підписано відповідний меморандум.

За 2022 рік до загального фонду бюджету Краматорської міської територіальної громади надійшло 329,6 млн грн міжбюджетних трансфертів з державного бюджету або 95,5% до плану.

Як витрачалися гроші у 2022 році

Минулого року Краматорськ витратив 1,344 млрд грн — це 76% від того, що мав витратити (за уточненим планом було 1,773 млрд грн). Це не лише власні надходження, а й трансферти з бюджетів інших рівнів. У порівнянні з 2021 роком місто витратило на 143,3 млн грн менше.

Більше половини — 779,4 млн грн — було витрачено на утримання шкіл, дитячих садків, лікарень, закладів культури, фізичної культури та спорту, соціального захисту.

Олександр Гончаренко зазначає, що попри російську агресію і її вплив на виконання бюджету, працівники бюджетної сфери своєчасно отримували зарплату і у повному обсязі - із нарахуваннями на неї по закладах, що фактично здійснювали свою діяльність.

74,8 млн грн пішли на фінансову підтримку теплопостачальників — в рамках меморандуму, про який ми писали вище. 57,8 млн грн отримали комунальні підприємства, підпорядковані Краматорській міській раді, 17 млн грн — обласне комунальне підприємство, яке опалює будинки у Краматорську. У першу чергу ці гроші йшли на виплату заробітної плати працівникам підприємств і оплату за спожиті енергоносії.

Майже 70 млн грн довелося витратити на ліквідацію наслідків російських обстрілів Краматорська і пов’язані з цим речі:

21,2 млн грн витратили на першочергове усунення пошкоджень обстріляних будівель комунальної власності;

8,8 млн грн - на аварійні ремонти житлових будинків, автомобільних доріг, вулиць, пошкоджених внаслідок обстрілів;

11,7 млн грн витратили на формування матеріального резерву для реагування та ліквідації надзвичайних ситуацій (матеріали для ремонту, буржуйки та інше);

1,1 млн грн - на оснащення пунктів незламності пальним для генераторів, мережевими фільтрами, розгалужувачами мережевими, подовжувачами на котушці;

8,1 млн грн — на закупівлю матеріалів для проведення ремонту тепломереж.

За рахунок коштів, переданих із загального фонду до спеціального фонду (бюджет розвитку), профінансували підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану:

на 11,7 млн грн придбано генератори для пунктів незламності, лікарень, соціальних об’єктів, комунальних підприємств та інфраструктурних об’єктів;

на 6,5 млн грн придбано генератори для теплопостачальних підприємств, що потребують відновлення у зв’язку з нестабільним постачанням електричної енергії:

13,8 млн грн витрачено на капітальні ремонти покрівель та інші аварійно-ремонтні роботи на об′єктах житлового фонду, що було пошкоджено внаслідок воєнних дій з боку рф.

Минулого року мешканці Краматорської міської територіальної громади могли безкоштовно отримати дрова — на це було витрачено 16,5 млн грн. Це гроші, які місто отримало з державного бюджету в якості відповідної субвенції.

Також місто витрачало гроші на військових. 500 тис. грн Краматорськ спрямував у в районний бюджет для купівлі форми для військовослужбовців тероборони, на 7,7 млн грн була надана підтримка різним військовим формуванням.

Нагадаємо, у грудні минулого року керівник Краматорської міської військової адміністрації Олександр Гончаренко затвердив міський бюджет на 2023 рік. Цей бюджет військового часу буде найменшим і найскладнішим за довгий час.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: