8 лютого 2023   16:56   355

Путін шукає гроші на війну: Для російського бізнесу придумали новий "добровільний" податок

Уряд Росії обговорює з великим бізнесом питання "одноразового добровільного внеску" до федерального бюджету.

Про це заявив перший віцепрем'єр РФ Андрій Білоусов, пише російська редакція Forbes.

"Є windfall tax, таке поняття у податковій практиці, як одноразове стягування податків. Питання зараз таке опрацьовується. Питання опрацьовується разом із бізнесом. Розглядається це як історія добровільна, бізнес у цьому бере активну участь", – заявив Білоусов.

За його словами, це пов'язано з тим, що у багатьох компаній у 2022 році фінансові результати "були дуже плюсові", підсумки минулого року "були дуже хороші".

Водночас він запевнив, що про підвищення податків для російського бізнесу на постійній основі не йдеться.

Якою може бути сума "добровільного внеску", коли вона надійде до бюджету і які конкретно компанії змусять його сплачувати, Білоусов не уточнив.

Раніше російське видання The Bell дізналося, що у грудні влада РФ запропонувала бізнесу заплатити разовий внесок до бюджету на загальну суму 200-250 млрд рублів. Бізнес у відповідь висловив пропозицію збільшити у 2023 році податок на прибуток.

Як повідомлялося, за даними Мінфіну РФ, нафтогазові доходи бюджету Росії у січні склали 426 млрд рублів, що на 46% менше, ніж у січні 2022 року і на 53% менше, ніж у грудні.

Ненафтогазові доходи бюджету РФ у січні становили 931 млрд рублів і знизилися до січня 2022 року на 28%.

Водночас витрати федерального бюджету зросли до 3,12 трильйона рублів за місяць, перевищивши показники січня минулого року на 59%. Таким чином, дефіцит бюджету РФ у січні сягнув 1,76 трильйона рублів (близько $25 млрд), що співставно з дефіцитом федерального бюджету за весь минулий рік, який становив приблизно 3,3 трильйона рублів.

Через падіння нафтогазових доходів Мінфін у січні вперше з 2020 року відновив продаж валюти у еквіваленті 54,5 млрд рублів на місяць. У лютому російський Мінфін збільшить продаж валюти через зниження нафтогазових доходів бюджету майже втричі.

За даними Мінфіну РФ, обсяг Фонду національного добробуту на 1 січня 2023 року становив 10,43 трильйона рублів або $148,35 млрд, у грудні минулого року він зменшився на 0,96 трильйона рублів або на $38,14 млрд.

Водночас міністр фінансів РФ Антон Сілуанов визнав, що ліквідна частина Фонду національного добробуту зараз становить близько 6 трильйонів рублів.
Цензор.Нет
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: