10 березня 2023   13:18   302

Вучич відмовився поклястися, що Сербія не запровадить санкцій проти РФ

Сербський президент Александар Вучич заявив, що не може "поклястися", що Сербія колись не запровадить санкції проти Росії через її вторгнення в Україну.

Про це він сказав в ефірі проурядового телеканалу Happy TV, передає "Європейська правда" з посиланням на Balkan Insight.

"Я не клянуся квітами і медом, як співається в пісні, що ми нічого не зробимо [щодо санкцій], і не можу поклястися, тому що це було б безвідповідально. Але твердість нашої позиції така, що нам поки що не довелося цього робити", - сказав Вучич.

Він додав, що "через все, що сталося в 1990-х роках", маючи на увазі бомбардування Югославії НАТО в 1999 році нібито через конфлікт в Косово, Сербія зайняла позицію щодо санкцій, яка є "раціональною, серйозною і яку важко зберегти".

Сербія опинилася в складному політичному становищі після того, як її традиційний союзник Росія вторглася в Україну.

Окрім тісних культурних та релігійних зв'язків, єдина компанія, яка займається видобутком та імпортом нафти в Сербії, "Нафтова індустрія Сербії" (NIS), перебуває у мажоритарній власності двох російських енергетичних компаній.

У березні 2022 року Сербія проголосувала за резолюцію Організації Об'єднаних Націй, що засуджує вторгнення Росії в Україну, а в квітні проголосувала за виключення Росії з Ради ООН з прав людини.

У жовтні 2022 року Сербія також проголосувала за резолюцію Генеральної Асамблеї ООН, яка засуджує спробу Росії анексувати чотири регіони України.

Але, незважаючи на тиск з боку ЄС і США, вона відмовилася приєднатися до санкцій ЄС проти Росії, хоча є кандидатом на членство в блоці.

Раніше Александар Вучич заявив, що вживатиме заходів проти сербів, які вирішили долучитись до лав приватної військової компанії "Вагнер" і вирушити в Україну на війну.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: