23 березня 2023   09:13   715

У Бахмуті рашисти обстрілюють бронекапсули, в яких евакуюють дітей, — Верещук

У Бахмуті рашисти обстрілюють бронекапсули, в яких евакуюють дітей, — Верещук
Попри оголошену примусову евакуацію дітей з фронтового Бахмута на Донеччині у місті залишається приблизно три десятки дітей.

Звідти та з Часового Яру влада має намір примусово вивезти неповнолітніх, не залишаючи батькам та опікунам права відмовитись. Та якщо з Часового Яру всіх дітей вивезли в більш безпечні міста ще п'ять днів тому, то виїзд з Бахмута є надскладною, смертельно небезпечною операцією і шляхів евакуації залишилось дуже мало.

Про це в інтерв’ю Суспільному розказала міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Чому у місті ще лишаються діти

За інформацією Верещук, до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну в Бахмуті проживали 12 тисяч дітей та 70 тисяч дорослих.

"На сьогодні їх залишилось три десятки, але звичайно і їх треба евакуювати. Серед батьків, чиї діти перебувають у Бахмуті, є ті хто відмовився від евакуації. А є і ті, які бояться, що не переживуть дорогу. Їх психологічний стан не дозволяє адекватно оцінювати небезпеку. Їм здається, що те що вони у підвалі у себе вдома — це легше і безпечніше, ніж подорож дорогою, яка прострілюється. Ворог прицільно стріляє в бронекапсули, знаючи, що там діти", — розказала Верещук.

Уряд 7 березня дозволив примусову евакуацію дітей з зони активних бойових дій. Наразі під дію цієї постанови підпадає лише Бахмут.

"Діти не можуть лишитися у населеному пункті, який підпадає під примусову евакуацію. Вся Донеччина підпадає під обов'язкову евакуацію, але не всі діти виїжджають. І очевидно, що ми не можемо вивезти всіх дітей з зон, де ведуться активні бойові дії, а зараз це 132 територіальні громади. Ми не можемо всіх вивезти, та і немає такої потреби. Але так, як виглядає зараз Бахмут, Часів Яр, звідти мають виїхати всі", — зазначила міністерка.

Куди везуть евакуйованих з Бахмута

За словами Верещук, евакуація з Бахмута відбувається при першій можливості, як тільки дозволяє безпекова ситуація. З 11 лютого з Бахмута евакуювали 903 людини, з них 324 дитини, і півтори тисячі людей виїхали самі.

"Ми використаємо весь час, що лишився, аби евакуювати всіх", — додала вона.
Східний варіант
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: