23 березня 2023   09:23   216

Реакція Євросоюзу на агресію рф змінила його геополітичні позиції - Боррель

Агресивна війна росії проти України примусила країни Євросоюзу координувати зусилля задля розбудови спільних оборонних спроможностей та змінила його геополітичну вагу у світі.

Про під час спільного засіданні комітету Європарламенту із закордонних справ та підкомітету з безпеки й оборони заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Війна росії проти України підштовхнула 20 країн ЄС до створення інструменту спільного замовлення в оборонній промисловості, аби виробляти більше боєприпасів для України… Європейська відповідь на війну в Україні змінила наш бренд, те, як ми дивимося на людей, як люди сприймають нас, і як ми самі сприймаємо одне одного. Ця політична складова, визначена у Стратегічному компасі, була виконана», - сказав Жозеп Боррель на засіданні з нагоди першої річниці ухвалення Стратегічного компаса Євросоюзу.

Він зауважив, що ЄС продовжить розвиток власних оборонних спроможностей. І хоча оборона залишається національною компетенцією кожної країни, Європейське оборонне агентство в поточних умовах грає якісно нову роль. Воно координує спільне замовлення в оборонної промисловості, що дозволяє членам ЄС ефективніше використовувати гроші на оборону.

«Ми продовжуємо досягати прогресу щодо чотирьох цілей Стратегічного компаса (дія, захист, інвестиції та партнерство – ред.)… Країни-члени зобов’язалися інвестувати набагато більше в оборону, - 70 мільярдів євро протягом наступних трьох років», - зазначив Високий представник ЄС.

На жаль, зауважив він, це відбувається в ситуації, що виникла після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. «Безумовно, ми б хотіли, що б ця війна ніколи не починалася. Але сьогодні в результаті наших дій концепція геополітичної Європи не є більше пустим гаслом - зараз це дуже конкретна реальність», - додав Боррель.

За його словами, перші навчання мобільних сил реагування Євросоюзу (чисельністю до 5 тисяч військовослужбовців), створення яких також передбачено Стратегічним компасом, відбудуться у жовтні, вже за Іспанського головування в ЄС. Ці сили набудуть повної оперативної спроможності до 2025 року.

Водночас Боррель нагадав, що ЄС продовжує активно надавати допомогу Україні. Зокрема, ухвалено рішення про виділення додатково 2 мільярдів євро для невідкладного постачання снарядів та нарощування їх виробництва європейською оборонною промисловістю. До кінця року ЄС проведе тренування для 30 тисяч українських військових. Євросоюз запровадив уже десять пакетів санкцій проти країни-агресора, що мають послабити економіку росії та її здатність «годувати» машину війни.

«При цьому ми маємо зміцнити оборонні спроможності самої Європи. Європейська оборона має бути чимось набагато більшим, ніж нав’язливе бажання. Європа, безумовно, не розбудує свою оборону протягом ночі. Але це буде зроблено крок за кроком, поступово, хай повільно, але напевно», - наголосив Високий представник ЄС.

Боррель підкреслив, що армії країн ЄС є складовою НАТО, тому всі зусилля з метою зміцнення оборонних спроможностей тільки посилюватимуть Альянс, який залишається основою європейської безпеки.

Як повідомлялося, у березні минулого року лідери Євросоюзу ухвалили доктринальний документ – Стратегічний компас, який визначає головні напрямки політики ЄС у сфері безпеки й оборони.
Укрінформ
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: