28 березня 2023   13:24   2356

Без Двірцевої, але з Героями Азовсталі: у Краматорську добігає кінця процес перейменування вулиць

Без Двірцевої, але з Героями Азовсталі: у Краматорську добігає кінця процес перейменування вулиць
У Краматорську процес перейменування "російських" і "радянських" вулиць перебуває на завершальній стадії.

21 березня Верховна Рада ухвалила закон про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії.

Цей закон визнає злочинною і засуджує російську імперську політику, забороняє її пропаганду та символи, визначає, що належить до цих символів, хто, як і в які строки видаляє їх з публічного простору. Закон також визначає відповідальність за порушення закону, а також за публічне використання символіки російської імперської політики.

Документ, серед іншого, забороняє топоніми, пов’язані з російською імперською пропагандою.

У Краматорську процес дерусифікації вулиць розпочався за кілька місяців до ухвалення цього закону - у грудні 2022 року міська військова адміністрація оголосила громадські обговорення нових назв "російських" і "радянських" вулиць. Пропозиції від містян щодо нових назв вулиць приймалися до середини лютого, після чого за справу взялася спеціально створена комісія. Загалом буде перейменовано близько третини від загальної кількості вулиць.

"Краматорськ, як і вся Україна, підтримав декомунізацію, деколонізацію та деімперіалізацію — про результати громадських обговорень щодо перейменування топонімів у нашому місті повідомимо вас найближчим часом!", - йшлося у дописі міської адміністрації, опублікованому два дні тому.


Деяку завісу щодо нових назв вулиць привідкрив секретар міської ради Ігор Сташкевич.

"303 вулиці, парки, сквери нарешті будуть мати назви пов’язані з нашою культурою, побутом, традиціями, відомими діячами, історичними постатями та літературними героями. Також сучасні назви, на кшталт Байрактарська, Джавілінська, Бавовняна, Героїв Азовсталі та багато інших незабаром увійдуть в наше спілкування", - написав він під час обговорення допису у групі "Kramatorsk" у Фейсбуці.

Сташкевич також повідомив, що нову назву отримає одна з центральних вулиць Краматорська - Двірцева. Протягом багатьох років у місті йшли запеклі дискусії, як правильно називати цю вулицю українською - Дворцова, Двірцева чи Палацова.

"Назва буде нова - вам всім сподобається", - пообіцяв Ігор Сташкевич.

Начальник Управління інформаційної політики та взаємодії зі ЗМІ Ігор Єськов повідомив Kramatorsk Post, що комісія ще не затвердила нові назви вулиць, але цей процес вже "на завершальній стадії".
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: