30 березня 2023   12:38   159

Політичні партії вже три роки не звітують про своє фінансування, - НАЗК

Три роки тому депутати в зв’язку з пандемією COVID-19 призупинили для себе обов’язок звітувати про отримане від держави фінансування і досі його не поновили.

Про це в колонці для Української правди пише голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

Він нагадав, що обов’язок для партій звітувати про отримане своє фінансування було запроваджено у 2015 році. Але 30 березня 2020 року депутати його призупинили через пандемію COVID-19. Україна - єдина європейська країна, в якій коронавірус завадив парламентарям звітувати про отримані кошти.

У березні 2022 року подання звітностей партій та їхні перевірки зупинили на період воєнного стану.

Новіков указав, що за 2022 роки партії отримали з бюджету майже 2 млрд грн. На 2023 рік в бюджеті на їх фінансування передбачено понад 886 млн.

"Зазначені вище рішення Верховної Ради України унеможливили перевірку з питання чи фінансувались заборонені проросійські партії країною-агресором і хто конкретно в Україні отримав ці кошти, чи фінансуються інші партії, які продовжують працювати, московією", - пише Новіков.

Приміром, вже ніхто не дізнається про джерела фінансування забороненої нині партії ОПЗЖ та про те, на що вона витрачала отримані від держави кошти. Ця політсила не подала за 2020-2022 роки жодного звіту.

НАЗК у грудні 2022 року подало на опрацювання уряду законопроєкт про поновлення звітності партій про фінансування. Ще один подібний закопроєкт до парламенту подав "слуга народу" Арахамія.

"Тепер слово за Парламентом і Урядом. Громадяни мають нарешті дізнатися, хто фінансує партії, за які вони голосували, та чи не фінансує їх московія", - наголошує голова НАЗК.
Цензор.Нет
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: