30 березня 2023   15:33   374

Через месенджер можуть надсилати не саму повістку, а повідомлення, що треба прийти до військкомату, - Веніславський

Через месенджер можуть надсилати не саму повістку, а повідомлення, що треба прийти до військкомату, - Веніславський
Якщо законодавчо розсилку інформації через месенджери не прирівняють до паперових повісток, громадяни зможуть її ігнорувати.

Одночасно йде робота над законопроєктом про реєстр ухилянтів.

Про це член комітету ВР з питань національної безпеки "слуга народу" Федір Веніславський сказав у коментарі виданню "Фокус", повідомляє Цензор.НЕТ.

Він пояснив, що надсилання повісток через месенджери (WhatsApp, Telegram, Signal тощо) - це лише один із варіантів інформування військовозобов'язаних українців, що їм треба прийти до територіального центру комплектування та соцпідтримки (ТЦК, колишній військкомат).

"Це повідомлення, що військовозобов'язаному потрібно зʼявитись до ТЦК, щоб пройти процедуру уточнення даних, можливо, отримати повістку", - прокоментував нардеп.

За його словами, зараз депутати проробляють різні варіанти того, як інформувати військовозобовʼязаних чоловіків про необхідність з’явитися до територіального центру комплектування.

"В цьому випадку [в ефірі телемарафону] я висловив свою субʼєктивну точку зору як юрист. Я відштовхувався від того, що в чинних процесуальних кодексах дозволяється інформувати учасників судового процесу про наступне засідання через месенджери. Якщо є доказ того, що учасник процесу отримав повідомлення, то він вважається належним чином поінформованим", - пояснив Веніславський.

Втім, якщо законодавчо розсилка інформації через месенджери не буде прирівнюватись до паперових повісток, то це дозволить українцям ігнорувати такі повідомлення, якщо вони не захочуть йти до ТЦК. Але Веніславський вважає, що за допомогою сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій терцентри могли б отримати певний замінник паперових повісток у вигляді цифрового підпису або чогось на кшталт цього.

"Технічно такі можливості є, але це потребує розробки правової бази, тож будемо над цим працювати", - додає він.

Також Веніславський працює над власним законопроєктом щодо так званого реєстру "ухилянтів". Його ідея така: якщо військовозобовʼязаний був належним чином поінформований про необхідність зʼявитись до ТЦК, але не прийшов - наприклад, двічі поспіль, то терцентр матиме право оприлюднити його особисті дані - імʼя, прізвище, якісь ідентифікаційні ознаки в окремому переліку. Після того, як чоловік все ж таки виконає своє зобов'язання, то інформація з реєстру буде вилучена.

"Якщо людина була належним чином, можливо через той же месенджер, поінформована і підтвердила, що отримала виклик до територіального центру, але не зʼявилась, то це означає, що вона свідомо не виконує свій конституційний обовʼязок захищати Батьківщину", - коментує парламентар.

За його словами, оприлюднення особистих даних, серед іншого, може виконувати функцію певного суспільного тиску на чоловіка, який ухиляється від прибуття до ТЦК.

Конкретний законопроєкт про реєстр ухилянтів можна очікувати, за його словами, за місяць-два.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: