6 квітня 2023   19:26   770

«Завдяки творчості ми відволікаємося від поганих думок, тож намагаємося реалізуватися максимально», – каже Любов Жердєва

«Завдяки творчості ми відволікаємося від поганих думок, тож намагаємося реалізуватися максимально», – каже Любов Жердєва
Любов Жердєву у Краматорську багато хто знає насамперед як солістку групи Ground Beat, джазового колективу, виступи якого завжди були помітними подіями у культурному житті міста.

Зараз вона працює викладачкою естрадного вокалу. І сьогодні наша розповідь саме про неї та успіхи її талановитих учнів.

Повернулася з евакуації та працює вдома

Любов викладає естрадний вокал у Школі мистецтв № 1 Краматорська. Вона розповідає про свою роботу в умовах великої війни так:

«Ми відновили навчання через два тижні після початку повномасштабного вторгнення у дистанційному форматі та й досі так працюємо.

Мої учні виїхали у більш безпечні регіони або за кордон, але навчальний процес продовжується попри все. Я також деякий час була в евакуації, але зараз живу та працюю у Краматорську».

«Завдяки творчості ми відволікаємося від поганих думок, тож намагаємося реалізуватися максимально», – каже Любов ЖердєваРазом з учнями, лауреатами щорічної премії «Обдарованість» краматорської міської ради у сфері культури

«Завдяки творчості ми відволікаємося від поганих думок, тож намагаємося реалізуватися максимально. Разом з учнями беру участь у конкурсах дистанційно або, якщо це можливо, очно», – розповідає Любов.

Під час різноманітних фестивалів та благодійних концертів для дітей переселенців та для ЗСУ у Києві, Одесі, Дніпрі, у яких беруть участь її учні, відбуваються благодійні збори. Учні Любові Жердєвої співають і за кордоном під час заходів на підтримку України, наприклад, у Німеччині, Польщі, Болгарії.

Одна з кращих її учениць – Дар'я Реброва – брала участь у благодійному концерті у Києві разом з Monatik, Kazka, Tvorchi. Кошті від концерту спрямували на нові будинки для переселенців з найбільш постраждалих місць України.

«Завдяки творчості ми відволікаємося від поганих думок, тож намагаємося реалізуватися максимально», – каже Любов ЖердєваДар'я Реброва на концерті разом з Monatik

Не забуває Любов з учнями й про рідне місто. Разом зі своїм класом вона записала вітання з Днем міста Краматорськ.

Тоді ж у вересні Любов Жердєва взяла участь у зйомках документального фільму про життя та творчість академічних музикантів в Україні від початку війни у 2014 році та повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року просто у стінах своєї школи мистецтв. Інтерв'ював її пан Джеймс Йеллін, поціновувач класичної музики та колишній посол США в Бурунді.

«Завдяки творчості ми відволікаємося від поганих думок, тож намагаємося реалізуватися максимально», – каже Любов ЖердєваРазом з Джеймсом Йелліним

«Свобода бути собою – це філософія джазу»: її шлях до музики

Любов Жердєва розповідає про свою любов до джазу та участь у гурті так: «До Ground Beat мене запросив 10 років тому чудовий музикант і керівник гурту Володимир Коваленко, коли я ще була студенткою. Для Краматорська, я вважаю, наш гурт є унікальним. Ми любимо і граємо джазову музику. Джаз – це не просто стиль, це спосіб вираження творчої думки».

Для Любові філософія джазу – свобода бути собою, яка полягає у сміливості виражати свої музикальні ідеї. І ця музична філософія допомагає нашій героїні у житті.

«Завдяки творчості ми відволікаємося від поганих думок, тож намагаємося реалізуватися максимально», – каже Любов ЖердєваРазом з гуртом Ground Beat

«В юності я часто любила переробляти мелодії пісень на ходу під час виступів, додавати вокалізи-імпровізації. Це не завжди виходило вдало, але мені подобався сам процес».

Вона познайомилася з джазом і дуже його полюбила під час навчання у Донецькій державній музичній академії ім. Сергія Прокоф'єва за спеціальністю «Музичне мистецтво естради».

Хоча на думку Любові джаз став «музикою для музикантів», та все ж слухацька аудиторія не зовсім втрачена: «І ми постійно бачили це на концертах Ground Beat у Краматорську».

Успіхи учнів та мрії про творче життя наживо

«Завдяки творчості ми відволікаємося від поганих думок, тож намагаємося реалізуватися максимально», – каже Любов Жердєва
Дар'я Реброва з дипломом Євробачення

Дар'ю Реброву, лауреатку багатьох Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фіналістку дитячого Євробачення, Любов називає «зіронькою нашої школи». Зараз Дар'я співпрацює з київським автором Андрієм Марусичем, який пише для неї авторські пісні та знімає кліпи.

Фінал Нацвідбору на Дитяче Євробачення-2022:

Ще однією творчою зіронькою школи викладачка називає Кароліну Ваноян, яка зробила кавер на пісню «Козаченьки» з власним переробленим текстом та відео.

«Інші учні також роблять творчі перероблення пісень. До війни ми багато працювали у студії звукозапису, готувалися до різних заходів. Зараз у цьому теж є потреба, тож ми записуємося дистанційно.

Краматорський музикант Олександр Васильцов допомагає нам з записом голосу та аранжуванням. Відео на готові пісні нам робить викладачка театрального відділу Наталія Штепа».

Одна з учениць Любові Жердєвої, у якої є теж свої кліпи, – це Амалія Пащенко. А відео для неї робить відомий у Краматорську оператор Роман Дротик.

Як бачимо, Любов з учнями полюбляють робити кавери. Іноді у неї виникає бажання трохи змінити текст або щось до оригіналу додати. З таким проханням вона вже кілька місяців звертається до автора цієї статті. Любов називає це «творчим тандемом», а я намагаюся допомогти якомога краще і швидше реагувати на запит.

«З останньої співпраці з Максимом – додаткові рядки тексту у переспіві «Червоної Рути», який виконав мій учень Марк Савін, стипендіат 2023 року від обласної державної адміністрації»:

Як і усі, Любов Жердєва мріє про завершення війни та перемогу. Про зустріч з учнями не тільки онлайн, а у класі рідної школи, як раніше. Мріє, як вона каже, «про творче життя наживо».
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: