7 квітня 2023   12:49   733

Проведено нараду щодо очищення громадського простору від матеріального втілення російських наративів

Проведено нараду щодо очищення громадського простору від матеріального втілення російських наративів
З 2015 року в Україні на законодавчому рівні засуджені комуністичний та нацистський тоталітарні режими.

Інформує Донецька обласна державна адміністрація

Пропаганда цих режимів та публічне використання їхньої символіки заборонені та визнані законом наругою над пам’яттю мільйонів їхніх жертв. Більшість наявних сьогодні в населених пунктах Донеччини пам’ятників та об’єктів топоніміки стосуються російської історії та культури. Доля таких об’єктів повинна вирішуватися відповідно до чинного законодавства.

Управлінням культури і туризму Донецької облдержадміністрації проведено нараду щодо декомунізації таких об'єктів. Захід відбувся у форматі онлайн-конференції за участю представників виконавчих органів, на які покладені функції охорони культурної спадщини Донецької області.

Основними питаннями наради були:

• процедури демонтажу пам'ятників комуністичним і російським діячам та деяких інших аспектів очищення простору від матеріального втілення російських наративів;

• переосмислення історичного значення та культурного контексту деяких об'єктів.

За результатами наради:

• прийнято ряд рішень щодо перейменування об'єктів та їх декомунізації;

• велика увага приділена питанню очищення публічного простору тимчасово окупованих територій;

• зроблено аналіз наявних об’єктів та закладено підґрунтя для очищення від пропагандистських наративів агресора територій після деокупації\завершення активної фази бойових дій.

Ці кроки є важливими для зміцнення національної свідомості та створення гідного меморіального простору в нашому регіоні.

Нагадаємо, що декомунізація є одним з основних завдань сучасної України, яка передбачає вилучення із публічного простору та забезпечення адекватного відображення історії країни. Разом ми переможемо, не тільки на воєнному, а й на історичному та культурному фронтах!

За матеріалами управління культури і туризму облдержадміністрації
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.