26 квітня 2023   13:15   839

Посадовиця з бахмутського управління освіти розсипалася в подяках окупантам

Посадовиця з бахмутського управління освіти розсипалася в подяках окупантам
«Це реально круті хлопці — людяні, душевні», - так охарактеризувала вбивць та карних злочинців Вікторія Головко.

Посадовиця з Бахмута Вікторія Головко відмовлялась виїхати з-під обстрілів та опинилась на захопленій окупантами території. Її зняли у пропагандистському відео, де вона дякує загарбникам.

Відео з мешканцями Бахмута, яких росіяни депортували з міста, оприлюднили цими днями окупаційні ресурси, - повідомляє "Вільне Радіо".

Серед вивезених бахмутян є Вікторія Головко — донедавна вона працювала в Інклюзивно-ресурсному центрі Бахмута у підпорядкуванні міського управління освіти. На відео вона у блідо-зеленому пальті.

Жінка дякує за “порятунок” терористам ПВК “Вагнера”, коли до підвалу, де вона сидить, приходить власник цієї армії Євген Пригожин.

“Дякую хлопцям, які нас врятували, які нас тут прихистили. Це реально круті хлопці — людяні, душевні. Вони нас підтримали психологічно, морально, фізично, медично. Ну правда, круті-прекруті”, — каже вона.

Потім вона з іншими сідає у машину без опізнавальних знаків та номерів. Авто їде у невідомому напрямку.

Начальниця управління освіти Бахмутської міськради Оксана Карпець підтвердила Вільному радіо, що на відео з Пригожиним дійсно Вікторія Головко, та розповіла, що про неї відомо.

“Вікторія Головко у нас працювала в управлінні освіти з 2016 року завідувачкою центру практичної психології. З 1 березня 2022-го вона була директором комунальної установи “Інклюзивно-ресурсний центр”, пройшла за конкурсом”, — каже очільниця бахмутських освітян.

Увесь цей час донедавна Вікторія Головко була на зв’язку та навіть значилася працевлаштованою.

“Зв’язок з нею був в принципі весь час, увесь 2022 рік. На початку лютого 2023-го вона брала участь у колегії у дистанційному форматі з “пункту незламності”. В березні з нею не було зв’язку, і ми не знали як вона взагалі нічого. З лютого вона була в “простої”, потім ми з нею припинили дію трудового договору, зараз вона звільнена”, — розповідає Оксана Карпець.

За її словами, Головко начебто планувала евакуюватись на підконтрольну українському уряду територію. Але казала, що у місті її тримає батько.

“Весь час, коли ми говорили про виїзд з Бахмута, вона планувала виїжджати. Батько там був тяжко хворий, вона весь час говорила, що через нього не може виїхати, що він не бажає виїхати, не дає згоду на це. Нібито за інформацією сусідів нам передали, що він помер”, — розповідає начальниця управління освіти.

Вікторія Головко залишалась у місті, яке штурмують росіяни, зі своїм сином.

“У неї син-студент педагогічного коледжу, йому 17 чи 18 років. Він там з нею був”, — каже Карпець.

Бахмутяни, які упізнали посадовицю на цьому відео, обурюються в соцмережах.

“Тобто, людина з ПСИХОЛОГІЧНОЮ освітою, яка працює в Управлінні освіти як мінімум 5 років, а зі школярами ще більше — рік війни сиділа в Бахмуті, чекаючи на “руззькій мір”. Особисто я не можу й не хочу усвідомлювати того, що такі люди працюють в освіті. Що ці люди вчать нове покоління, або вчителів, які в подальшому будуть вчити нове покоління. І ми закриваємо на це очі”, — написала в соцмережі педагогиня та активістка з Бахмута Софія Бамбуля.

На це начальниця управління освіти Бахмута каже — раніше симпатій до російських загарбників у Вікторії Головко не помічали.

“Ми за нею ніколи нічого подібного не помічали — прихильності чи підтримки Росії, окупантів. Ніколи ніяк вона це не проявляла. Для нас взагалі це все, що було сказано, дуже дивно, несподівано. Чи під впливом вона чиїмсь опинилася? Нам важко це все усвідомити — чому саме так це сталося”, — каже Карпець.

Нова начальниця інклюзивно-ресурсного центру Світлана Жизневська у соцмережі заступається за Вікторію Головко. За словами Жизневської, вони разом до останнього працювали в Бахмуті.

“Вона — людина з підвищеним почуттям емпатії, сприймає чужу біду як свою. Ми до останнього підтримували батьків та діточок, які залишалися в місті. Вікторія надавала психологічну підтримку людям похилого віку на пункті, який був розташований біля ж/д вокзалу. Дуже багато людей у нашому місті її знали як чуйну, відповідальну, порядну, компетентну людину. Вона допомагала кожному, хто до неї звертався! Тому бажаю вам мудрості. Неможливо засуджувати людину, яка творить добро”, — пише Жизневська.

З такою ситуацією принципові громадяни миритися не готові та вже замислюються, як бути далі.

“Я вважаю, що вчителі повинні мати націоналістичне усвідомлення, бо саме вони несуть цінності, традиції та наративи новому поколінню”, — пише Софія Бамбуля.

На це очільниця бахмутських освітян каже: у чинному законодавстві таких вимог немає.

“Я вважаю, на це є відповідні органи, які цим мають займатись. Якщо це буде якось законодавчо прописано, що це має бути при призначенні на посаду певна перевірка, вона тоді буде проходити. Якщо ми й без перевірки знаємо про людину та про її якісь вчинки, то взагалі не має сенсу розглядати ту чи цю кандидатуру на ту чи іншу посаду, я так вважаю. Я думаю цей факт буде перевірятися відповідними органами”, — каже посадовиця.
ОбщеЖитие
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: