2 травня 2023   08:45   480

2 травня – вшанування пам’яті військовослужбовців, які загинули в цей день 2014 року в російсько-українській війни

2 травня – вшанування пам’яті військовослужбовців, які загинули в цей день 2014 року в російсько-українській війни
Вранці 2 травня 2014 року російськими військовими із застосуванням переносного зенітного ракетного комплексу було збито гелікоптер МІ-24П «09 жовтий», який здійснював обліт території.

Про це інформує Донецька обласна державна адміністрація

Він упав на околиці села Карпівка Краматорського району. Після падіння в ньому почали вибухати боєприпаси.

Загинули військовослужбовці 16-ї окремої бригади армійської авіації ЗСУ з міста Броди Львівської області: Сергій Сергійович Руденко, підполковник, командир вертолітної ланки; Ігор Іванович Грішин, капітан, бортовий авіаційний технік вертолітної ланки.

Капітан Євген Олексійович Краснокутський ‒ єдиний, хто вижив з екіпажу збитого гелікоптера. Його було поранено та взято у полон російськими військовими. 5 травня він зміг врятуватися та виїхати на підконтрольну Україні територію.

Після того, як з’явилась інформація, що один з пілотів вижив, в напрямку міста Слов’янська з рятувальною місією вилетів гелікоптер МІ-24 «40 жовтий». Він також був збитий військовими російської армії з ПРЗО неподалік Карпівки.

Загинули військовослужбовці тієї ж 16-ї бригади Руслан Володимирович Плоходько, підполковник, командир вертолітної ланки; Олександр Борисович Сабада, підполковник, перший заступник командира вертолітної ескадрильї; Микола Миколайович Топчій – майор, бортовий авіаційний технік вертолітної ланки.

Підполковника Руденка Сергія Сергійовича (посмертно), підполковника Плоходька Руслана Володимировича (посмертно) майора Краснокутського Євгена Олексійовича було нагороджено орденом Богдана Хмельницького І ступеня; капітана Грішина Ігоря Івановича, підполковника Сабаду Олександра Борисовича, майора Топчія Миколу Миколайовича посмертно нагороджено орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

22 серпня 2016 року в с. Карпівка, на місці загибелі військовослужбовців, було встановлено два пам’ятні хрести.

А ще 2 травня 2014-го на мосту через річку Сухий Торець на південній околиці Слов'янська у районі селища Андріївка російські окупаційні війська спільно заблокували колону 1-го батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, командування якої не наважувалося розблоковувати трасу силою.

О 22.15, прикриваючись цивільними, російські війська відкрили вогонь по українських солдатах. Від вибуху гранати з підствольного гранатомета загинув солдат Коваленко Петро Миколайович, від кулі снайпера загинув старший солдат Сергій Іванович Панасюк, 7 військовослужбовців отримали поранення.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Панасюк Сергій та Коваленко Петро були нагороджені орденами «За мужність» III ступеня (посмертно).

На місці загибелі воїнів 5 липня 2017 року було встановлено Пам’ятний Хрест з гранітною меморіальною дошкою.

Вже понад рік, з початку повномасштабного вторгнення рф, українські війська боронять підступи до Слов’янська, стримуючи російські війська.

Вічна пам’ять та слава Героям України!
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: