1 червня 2023   12:20   518

1 червня - Міжнародний день захисту дітей

1 червня - Міжнародний день захисту дітей
Указом Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 щорічно 01 червня в Україні відзначається День захисту дітей.

Про це інформує Донецька обласна державна адміністрація

Ставлення до дітей у різні часи не завжди було однаковим, тож до необхідності їх захисту, їхніх прав суспільству потрібно було пройти певний період розвитку, еволюціонувати.

У 1924 році Ліга Націй прийняла Женевську декларацію прав дитини. У той час права дітей розглядалися переважно у контексті заходів, яких необхідно було вжити щодо рабства, дитячої праці, торгівлі дітьми.

У 1959 році Організація Об’єднаних Націй ухвалила Декларацію прав дитини, в якій проголошені соціальні та правові принципи, що стосуються захисту і благополуччя дітей. Утім, Женевська декларація прав дитини 1924 року та Декларація прав дитини 1959 року мали лише декларативний та рекомендаційний характер, для захисту і забезпечення прав дитини необхідні були конкретні закони й міжнародні договори. Тож постало питання щодо законодавства стосовно прав дітей.

20 листопада 1989 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Конвенцію про права дитини. Україна ратифікувала Конвенцію 27 вересня 1991 року, відтоді цей документ є частиною національного законодавства.

День захисту дітей - міжнародне свято, створене з метою нагадати нам, що діти – це самостійні особистості зі своїми страхами і проблемами. Всі діти потребують підтримки та захисту від дорослих.

Сьогодні, через збройну агресію російської федерації проти України, питання захисту прав дітей стоїть надзвичайно гостро. Щодня російські військові порушують основоположні права українських дітей, передбачені Конвенцією ООН про права дитини, міжнародним та національним законодавством.

Кожна дитина в Україні, навіть якщо і не має тілесних чи психологічних уражень та ушкоджень, так чи інакше зазнала порушення її прав: на особисте життя та захист від посягань на нього; на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства; на відпочинок і дозвілля, освіту та родину; на захист від усіх форм сексуальної експлуатації та сексуальних розбещень; на захист дитини від усіх форм експлуатації, що завдають шкоди будь-якому аспекту добробуту дитини, захист від катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження чи покарання, а у багатьох випадках – права на батьків.

Віримо, що вже наступного року українські діти зустрічатимуть свято не в підвалах під обстрілами, а у мирній, щасливій та вільній від окупантів Україні.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: