3 червня 2023   10:46   890

Про застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів

Про застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів
Відповідно Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі – Закон) мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова.

Про це інформує Краматорська міська рада

Статтею 10 Конституції України визначено, що державною мовою є українська.

Згідно ст. 30 Закону підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи – підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

На прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

Контроль за виконанням цих норм покладено на Уповноваженого із захисту держаної мови.

Відповідно ст. 57 Закону у разі порушення суб’єктом господарювання, що провадить господарську діяльність на території України, вимог, встановлених статтею 30 Закону, Уповноважений, його представник складає акт про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови, оголошує такому суб’єкту попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складення акта, про що зазначається в акті.

У разі повторного протягом року порушення вимог, встановлених статтею 30 Закону, Уповноважений, його представник складає протокол.

За повторне протягом року порушення вимог, встановлених статтею 30 цього Закону, Уповноважений накладає на суб’єктів господарювання, що провадять господарську діяльність на території України, штраф у розмірі від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: