4 червня 2023   11:16   634

4 червня 2014 року - День звільнення Лиману

4 червня 2014 року - День звільнення Лиману
4 червня 2014 року місто Лиман було звільнено від російської окупації.

Про це інформує Донецька обласна державна адміністрація

Лиман став першим містом Донецької області, яке було звільнено українськими військовими від російсько-терористичних військ.

В середині квітня 2014 року розвідувально-диверсійні підрозділи збройних сил російської федерації вторглися на схід України. Починаючи з 12 квітня, ряд населених пунктів Донеччини зазнав силового захоплення – цього і наступного дня озброєні до зубів люди синхронно атакували держустанови й органи місцевої влади відразу в декількох містах: у Донецьку, Слов’янську, Горлівці, Дружківці, Краматорську, Костянтинівці, Лимані, Бахмуті, Покровську.

14 квітня було введено в дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України». Вже вранці наступного дня на півночі Донецької області розпочались активні бойові дії.

Одним із перших вирішили звільняти саме Лиман. До операції залучили 1-й батальйон 79-ї аеромобільної бригади, десантників та артилерію 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, підрозділи 17-ї танкової бригади, спецпризначенців МВС – полк «Ягуар», «Омега», бійців Нацгвардії.

Вранці 3 червня сили АТО почали наступ на місто. Штурм відбувався одразу за трьома напрямками за підтримки артилерії, армійської авіації та авіації військово-повітряних сил. Для знищення вогневих точок та укріплень противника на підступах до міста задіяли штурмовик Су-25, винищувач Міг-29 та ударний гелікоптер Мі-24. Для висадки десанту – Мі-8, для розвідки місцевості – Ан-30Б.

До 13:30 сили АТО повністю оточили місто. Ближче до вечора зачистили частину Лиману і вийшли до залізниці. У Лимані була знищена база підготовки бойовиків та опорні пункти. Наступного дня над держбудівлями міста майорів синьо-жовтий стяг.

На жаль, в 2022 році Лиман, разом з низкою міст Донеччини, знову опинився в епіцентрі бойових дій. Проте, завдяки злагодженим діям українських військовослужбовців, їх сміливості та самовідданості, над містом і сьогодні майорить прапор України.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: