5 червня 2023   12:59   447

5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища

5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища
Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

Про це інформує Донецька обласна державна адміністрація

Цього дня 1972 р. в Стокгольмі відкрилася Конференція Організації Об’єднаних націй з проблем довкілля, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Наслідком її стало створення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП).

Офіційно Всесвітній день охорони довкілля був заснований Генеральною асамблеєю ООН на її 27-й сесії 15 грудня 1972 року.

Всесвітній день охорони довкілля є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.

Святкування цього Дня покликане сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади. Разом з тим, в ООН стверджують, що тільки міжнародне співробітництво може гарантувати подальший безпечний розвиток планети, а партнерські відносини між країнами є запорукою безпечного й благополучного майбутнього світу.

Екологія Донеччини за дев’ять років війни зазнала непоправної шкоди. Через підтоплення шахт відбувається забруднення ґрунтових та річкових вод. Ґрунти стають непридатними до використання не тільки через замінування, а й через хімічне, фізичне, механічне порушення структури. Реалізовані екопроєкти (рекультивація сміттєвого полігону в Маріуполі, станція з сортування сміття в Бахмуті) буквально перетворені ворогом на попіл. До того ж випалені снарядами ліси Святогір’я, окуповані об’єкти природно-заповідного фонду, які наразі перебувають під загрозою зникнення…

З огляду на збитки, можна стверджувати, що росія чинить екоцид на нашій території. Важко навіть уявити скільки часу потрібно на очищення та відновлення наших земель, водних ресурсів та повітря.

На тлі немислимих людських страждань, які принесла Україні війна, проблеми довкілля можуть здаватися другорядними. Проте зрозуміло вже зараз – наслідки цієї війни кожен українець відчуватиме на собі дуже тривалий час.

Війна рф в Україні – це перший за останні 20 років міжнародний конфлікт із такою значною та непоправною шкодою довкіллю.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: