6 червня 2023   09:33   678

Російські війська підірвали Каховську ГЕС: що відомо

Російські війська підірвали Каховську ГЕС: що відомо
Російські війська скоїли підрив Каховської ГЕС сьогодні вночі, 6 червня.

У Херсонській області вже підтоплені деякі населені пункти, місцева влада оголосила евакуацію.

Все що відомо про підрив Каховської ГЕС та які це спричинило наслідки - в матеріалі РБК-Україна.

"Російськими окупаційними військами скоєно підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість та обсяг води, ймовірні райони підтоплення. Усі служби працюють. Ситуація спостерігається", - йдеться у повідомленні спікера ОК "Південь".

Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський також закликав жителів Херсонської області найближчим часом уважно стежити за повідомленнями ОВА та дотримуватися її інструкцій.

Головне

• Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро.

• В зоні потенційного затоплення на правому березі: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон.

• Вода у Каховському водосховищі стрімко падає, близько 15 сантиметрів за годину. А в Херсонській ОВА прогнозували (о 06:00 ранку), що знадобиться приблизно 5 годин, коли вода сягне критичного рівня;

• Станом на 7:30 повністю або частково затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Відрадокам'янка (Бериславський район). Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів (Херсонський район).

Близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонської області опинилися у критичній зоні.

• Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. Президент України Володимир Зеленський скликав РНБО. Далі буде проведено засідання Державної комісії ТЕБ і НС.

Де знаходиться Каховська ГЕС

Каховська ГЕС - це остання (нижня) сходинка Дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Розташована на півдні України в 5 км від міста Нова Каховка Херсонської області.

У своїй роботі Каховська ГЕС забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України і навігацію від Херсона до Запоріжжя.

Евакуація

В Херсонській області проводиться евакуація з населених пунктів, яким загрожує підтоплення

На даний час організована евакуація мешканців із даних затоплених або підтоплених населених пунктів. О 12:00 на залізничному вокзалі м. Херсона вирушить евакуаційний потяг до міста Миколаєва.

Також організовано евакуацію мешканців автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст.

"Займаємося евакуацією жителів районів підтоплення. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва. Оцінюємо наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції. Через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена", - повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

Що треба знати

Рівень води піднімається і всім, хто перебуває у зоні небезпеки, необхідно:

• вимкнути усі електроприлади;

• взяти документи та речі першої необхідності;

• подбати про близьких та домашніх улюбленців;

• слідувати інструкціям рятувальників та поліцейських.

"Прошу зібрати документи та речі першої необхідності та чекати на автобуси евакуації. Окремо звертаюся до мешканців Лівого берега. Прошу зробити все можливе, щоб убезпечити себе та врятувати своє життя . Негайно залиште небезпечні території", - йдеться у повідомленні голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна.

У Херсонській міськраді заявили, що з районів Херсона та селищ, де відбувається затоплення, проводитиметься евакуація автобусами. Лікарні та комунальні служби піднято по тривозі.

Реакція Зеленського, ОП та МЗС

Президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО.

"Президент України Володимир Зеленський у зв'язку з підривом греблі Каховського водосховища ухвалив рішення про проведення екстреного засідання РНБО України", - повідомив у Twitter секретар РНБО Олексій Данилов.

Пізніше прокоментував ситуацію сам президент Володимир Зеленський, зазначивши, що росіянам не вдасться завадити планам України.

"Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде", - написав президент Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив: ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну.

"Усі служби працюють. Скликав РНБО. Будь ласка, поширюйте лише офіційну та перевірену інформацію", - додав президент.

Своєю чергою керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що підрив Каховської ГЕС означає, що Крим залишиться без води і є ризики для ЗАЕС

"Підрив Каховської ГЕС росіянами - це максимальна неадекватність. Ці дії несуть реальну загрозу знищення населених пунктів та біосфери. Низка населених пунктів вже повністю чи частково затоплені. Також підрив Каховської ГЕС означає, що Крим залишиться без води. Це екологічний тероризм", - написав він.

За його словами, також йдеться про те, що підрив Каховської ГЕС створює ризики для Запорізької АЕС через можливі проблеми з водним охолодженням реакторів.

Єрмак додав, що цими діями росіяни намагаються зірвати наступ Сил оборони.

Тим часом глава МЗС Дмитро Кулеба назвав підрив Каховської ГЕС найбільшою технологічною катастрофою в Європі за десятиліття

"Росія зруйнувала Каховську дамбу, спричинивши, ймовірно, найбільшу технологічну катастрофу в Європі за десятиліття та поставивши під загрозу тисячі мирних жителів. Це жахливий військовий злочин. Єдиний спосіб зупинити Росію, найбільшого терориста 21 століття, це вигнати її з України", - написав Кулеба.

Перші подробиці після підриву ГЕС

Вода може підтопити дорогу на Кінбурнську косу. За словами голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, підтоплення Кінбурнської коси за даними ДСНС не буде, але може (теоретично) підтопити дорогу і тимчасово острів стати островом.

Мікрорайон Корабел у Херсоні знеструмили. За словами начальника Херсонської МВА Романа Мрочка, мікрорайон Корабел у Херсоні знеструмлений і за кілька годин також буде відключено газопостачання з метою безпеки.

Навіщо окупанти підірвали Каховську ГЕС? Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк повідомила, що росіяни, намагаються розіграти чергову карту техногенного шантажу, щоб таким чином тиснути на Україну, зокрема і зірвати контрнаступ ЗСУ. Але, окупанти, зрозумівши, що накоїли, зараз самі евакуюються.

У Кривому Розі проводиться екстрена нарада. Начальник військової адміністрації Олександр Вілкул назвав ситуацію складною.

Опубліковано відео з Каховської ГЕС

Як повідомила радниця голови ОП Дар’я Зарівна, низка населених пунктів Херсонської області вже повністю чи частково затоплені.

Каховську ГЕС повністю зруйновано, є загроза для ЗАЕС

• За даними Укргідроенерго, внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає. Очікується спрацювання водосховища впродовж наступних 4 днів.

• Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, триває евакуація населення з потенційних районів затоплення.

• Неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що російські терористи замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС.

Після цього радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що Росія може готувати підрив дамби Каховської ГЕС для того, щоб уповільнити контрнаступ ЗСУ.

Невдовзі після цього глава держави заявив, що підрив Каховської ГЕС означатиме для росіян оголошення війни всьому цивілізованому світу.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: