8 червня 2023   18:57   851

Працює молочне скотарство, десятки тисяч гектарів заміновано: ситуація у сільському господарстві у Краматорську й районі

Працює молочне скотарство, десятки тисяч гектарів заміновано: ситуація у сільському господарстві у Краматорську й районі
Профільний департамент обладміністрації розповів про стан справ в аграрній галузі Краматорського району та Донецької області

Скільки хлібопекарських підприємств працюють зараз на території Донеччині, які втрати через війну понесли аграрії області, на скільки подорожчав борщовий набір за початку року та інше.

Пропонуємо читачам Краматорськ Пост найцікавіше з сьогоднішнього брифінгу заступниці директора Департаменту Агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОДА Олени Рибакової.

Вона розповіла про ситуацію у сільському господарстві Донецької області. На сьогодні фактично йдеться про роботу аграріїв двох районів – Краматорського та Покровського, а також частини Волноваського району.

Розмінування потребують десятки тисяч гектарів

На жаль, безпекова ситуація впливає на роботу аграріїв. Навіть на території деокупованих громад землі потребують обстеження та розмінування: у Лиманській – 19 тис. га, у Святогірській – 11 тис. га.

Цей процес, за словами Олени Рибакової, може потребувати багато років, як, наприклад, у колишніх країнах Югославії, де розмінування досі не усюди завершено.

Загалом 359 тис. га засіяно озимими та яровими культурами під урожай 2023 року на вільній території області. На сьогодні сівба ярих культур завершується. Досіюються соняшник та овочі.

З них 267 тис. га засіяно ярими сільськогосподарськими культурами: зернові – 116 тис. га; технічні (соняшник, гірчиця) – 124 тис. га; овочі – 23 тис. га; кормові культури – 3,5 тис. га.

Майже 70 % сільськогосподарської техніки у деокупованих громадах знищено, пошкоджено або вкрадено окупантами. Через це аграрії не змогли провести весняні польові роботи. На території, наприклад, Святогірської громади засіяли лише 348 га.

Аномальні погодні умови ускладнили посівну кампанію

Аномально дощова для нашої степової зони весна також ускладнила посівну кампанію. Надмірна кількість опадів з одного боку створила сприятливі умови для розвитку рослин. Але з іншого це також надало хороші умови для розвитку хвороб та шкідників, з якими аграрії зараз борються.

У Краматорській громаді працює молочне скотарство, а в області з початку року виросла чисельність свиней

З цих 23: у галузі молочного скотарства – 8 підприємств, у яких утримаються близько 3200 голів великої рогатої худоби, в тому числі частина у Краматорській громаді; у галузі свинарства – також 8 підприємств, в яких утримується близько 155 тис. голів свиней. Це дуже далеко від довоєнних показників, але з початку року чисельність свиней збільшилася на 22 тис. голів.

А от у птахівництві на Донеччині зараз працює лише одне підприємство. Виробництво яєць у травні на ньому склало 13,5 млн одиниць. Чимало підприємств галузі постраждали або були зруйновані внаслідок бойових дій, тож птахівництва в області майже не залишилося.

На сьогодні в області утримується 373 тис. голів птиці та 43 тис. голів качок.

Бджільництво

Органи місцевого самоврядування намагаються налагодити співпрацю між аграріями та пасічниками, щоб аграрії попереджали тих про проведення обробки посівів хімічними препаратами, а пасічники вчасно ізолювали бджіл або вивозили їх у безпечне місце.

Підтримка аграріїв Донеччини міжнародними організаціями

На території Донецької області працює Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО) ООН, яка разом з ГО «Східноукраїнська сільськогосподарська дорадча служба» допомагають в тому числі приватним домогосподарствам з кормами для курчат-бройлерів, а також планують подальшу допомогу кормами для годівлі птиці та великої рогатої худоби та надання молодняку птиці для вирощування у господарствах населення у деяких громадах області.

Наприкінці весни відбулася роздача насіння кукурудзи та соняшники дрібним фермерам Донеччини, які подавала заявку через ДАР (Державний аграрний реєстр). Усього 215 фермерських господарств та одноосібників Донеччини отримали високоякісне насіння цих культур.

Харчова та переробна промисловість: в області працює 14 хлібопекарських підприємств

Зараз на підконтрольній території розташовано 79 підприємств галузі, – до війни їх було 146. Але й з цих 79 сьогодні працюють лише 34 підприємства.

З них 14 хлібопекарських; 6 – борошномельних та круп’яних; 4 – молочних, 3 – м’ясної галузі; 4 – виробництво кондитерських виробів, а також по одному підприємству з виробництва соків, олії та рибних консервів.

Ціни на сільгосп продукцію: на 34 % з початку року подорожчав борщовий набір

Ціна на пшеничне борошно зросла на 13 %. Курячі яйця подешевшали на 17 %.

На початок року вартість борщового набору за даними Департаменту становила 145 грн, а зараз складає 194 грн, тобто зросла на 34 %. Причиною такого росту на брифінгу названо подорожчання м’яса та деяких овочів.

Яких збитків зазнали аграрії Донеччини

За період активних бойових дій на території області пошкоджено майно 279 державних та приватних сільськогосподарських підприємств.

Збитки деяких з них підрахувати на сьогодні неможливо, позаяк вони продовжують зазнавати обстрілів.

Постраждали 29 підприємств у галузі тваринництва; 8 елеваторів та 7 хлібопекарських підприємств; 225 підприємств у галузі рослинництва.

З того, що вдалося підрахувати, збитки сягають близько трьох мільярдів гривень. За прогнозами Департаменту сума збільшиться у рази, коли буде можливість провести усі підрахунки.

Знищено або пошкоджено 3200 одиниць сільгосптехніки, зокрема й такої великої як комбайни (122) та трактори (418).

Земельні відносини у Донецькій області

З дати запуску ринку земель сільгосп призначення, коли зняли мораторій на продаж паїв, тобто з 1 липня 2021 року та станом на 1 червня 2023 року у Донецькій області було укладено 1930 правочинів щодо земельних ділянок сільгосп призначення загальною площею 7400 га.

З травня 2022 року, коли реєстри знову почали відкриватися, на території області було укладено усього 70 договорів купівлі-продажу земельних ділянок на площу 176 га.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: