9 червня 2023   12:51   571

Смертність при ботулізмі коливається від 30 до 100%: як себе захистити від захворювання

Смертність при ботулізмі коливається від 30 до 100%: як себе захистити від захворювання
Через військову агресію росії проти України багато людей опинилися в умовах обмеженого доступу до питної води та якісної їжі.

За таких обставин виникає загроза здоров’ю та навіть життю людини через харчові отруєння, викликані вживанням неякісних, зіпсованих або брудних продуктів.

Особливу небезпеку становить гостре токсико-інфекційне захворювання — ботулізм. Це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків, за статистичними данними смертність при ботулізмі коливається від 30 до 100%.

Водночас у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Основною причиною ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму. Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані домашні консерви з м'яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені; в'ялені та копчені продукти домашнього приготування. Також реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.

Симптоми ботулізму

Короткочасні ознаки ураження шлунково-кишкової системи (біль у животі, нудота, блювання, послаблення випорожнень), потім розвивається стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); Сильно виражена сухість у роті;

Порушення зору – опущення повік, диплопія (двоєння в очах);

Парез мімічної мускулатури (зниження здатності контролювати м’язи обличчя); Порушення голосу - голос стає тихим, гугнявим або пропадає;

Підвищена стомлюваність, м’язова слабкість чи запаморочення.

У разі наявності вищезазначених симптомів негайно зверніться до лікаря! Захворювання розвивається доволі швидко: із моменту вживання забрудненої токсином страви до появи перших ознак недуги проходить від двох годин до 5-10 діб. Успіх в одужанні залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботуліністичного анатоксину (сироватки, імуноглобуліну).

Рекомендації щодо запобігання захворювання на ботулізм: Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.

Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.

Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5–25 хвилин, в залежності від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 години після споживання зараженої їжі. Але можуть виникнути і раніше (уже за дві години). Ретельно дотримуйтесь технології домашнього консервування та виконання санітарно-гігієнічних вимог.

Краматорське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Східний Проект
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: