9 червня 2023   19:13   1396

Пофарбувати, а не прибрати: у Краматорську монумент "Літак" позбавляють радянських зірок

Пофарбувати, а не прибрати: у Краматорську монумент "Літак" позбавляють радянських зірок
Також не буде таблички про совєтських льотчиків

У Краматорську почали фарбувати монумент "Літак МіГ-17ПФ". Фото цього процесу на своїй сторінці у Фейсбук оприлюднив начальник Краматорської міської військової адміністрації Олександр Гончаренко.

Цей памʼятник - одне з найвпізнаваніших місць у Краматорську. Він зʼявився у вересні 1973 року, його встановили на честь 30-річчя визволення Краматорська від німецько-фашистських військ. На пʼєдесталі стоїть літак МіГ-17 – радянський реактивний винищувач, розроблений наприкінці 1940-х років.

Про долю цього памʼятника краматорці сперечаються давно: він є спадком Радянського Союзу, тому одні вимагали його демонтувати, інші ж вказували на те, що це частина історії нашого міста (з 1954 по 1997 роки у Краматорську розташовувався авіаційний гарнізон). Окрім того, біля "Літака" 17 квітня 2014 року на проукраїнський мітинг вийшли тисячі містян, коли Краматорськ вже був окупований російськими посіпаками, тож це місце має символічне значення і для частини патріотично налаштованих краматорців.

З початком російського повномасштабного вторгнення питання "Літака" та всіх інших радянських монументів актуалізувалося з новою силою. У лютому 2023 року на сайті електронних петицій зʼявилася вимога демонтувати "Літак".

Це звернення не набрало необхідної кількості голосів, але міська влада все ж відповіла автору петиції, що на демонтаж монумента і благоустрій прилеглої території потрібні гроші, і пропонувала повернутися до цього питання вже після закінчення воєнного стану в Україні.

І ось тепер місцева адміністрація придумала, як розрубати цей "Гордіїв вузол" - "Літак" залишається, але він буде в українському пікселі.

"Літак" з совєтськіми зірками був. З цими зірками літають російські літаки та б’ють по наших містах ракетами. Цей літак не є об’єктом охорони культурної спадщини, його можна було знести без жодних нарікань та паперової тяганини.

Але. 17 квітня 2014 року цей літак набув іншого сенсу та значення для краматорців - він став символом незламності українського духу.

Прибрати "Літак", бо там совєтські зірки, було б легко, але ми всі повинні зібратися біля нього після Перемоги. Тільки він вже буде в українському пікселі"
, - сказав журналісту Kramatorsk Post начальник Управління інформаційної політики та взаємодії зі ЗМІ Ігор Єськов.

Також, за його словами, там буде демонтована табличка, на якій написано, що це монумент на честь радянських льотчиків. Натомість буде нова табличка, на якій буде зазначено: "МіГ-17 ПФ. Встановлений 8 вересня 1973 року на знак поваги українським льотчикам".

Пофарбувати, а не прибрати: у Краматорську монумент

Пофарбувати, а не прибрати: у Краматорську монумент "Літак" станом на 9 червня 2023 року. Фото - Микола Жалнін/Kramatorsk Post

KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: