2 липня 2023   16:42   824

Симбіоз словацької Eva та української «Богдани»: якою буде наступна САУ для ЗСУ

Симбіоз словацької Eva та української «Богдани»: якою буде наступна САУ для ЗСУ
Зараз українські приватні та державні компанії отримали унікальну можливість перевірити свою техніку в умовах реальних бойових дій.

Словацька оборонна компанія Konstrukta Defence та український "Краматорський завод важкого верстатобудування" домовились про співпрацю у створенні нової самохідної артилерійської установки.

Про це повідомив очільник словацького підприємства Александр Гурський [Alexander Gurský], якого цитує Denník E. Наразі поки підписаний лише меморандум про співпрацю, але наміри обох компаній доволі чіткі - адаптувати розробку Konstrukta Defence у вигляді САУ Eva під вимоги ЗСУ та інтегрувати до неї рішення українського підприємства, яке розробило першу вітчизняну САУ у 155-мм калібрі "Богдана", - пише видання DEFENSE EXPRESS.

Водночас варто нагадати, що перша пропозиція співпрацювати у цьому напрямі від словацької сторони пролунала ще у 2020 році. Зокрема тоді в ексклюзивному інтерв'ю Defense Express представники словацької оборонки повідомили про зацікавленість увійти у розробку "Богдани".

Тобто у будь-якому випадку мова буде йти про певний симбіоз вже наявних рішень, що вочевидь має пришвидшити розробку. Але відправною точкою, як наразі здається, буде саме Eva, яку у 2022 році хотіла закупити Малайзія.

Симбіоз словацької Eva та української «Богдани»: якою буде наступна САУ для ЗСУ

І фактично мова йде про відриту артилерійську установку модифікованої хитної частини від САУ Zuzana 2 у калібрі 155-мм та з довжиною ствола у наразі еталонні 52 калібри. Дальність пострілу снарядами із покращеною аеродинамікою та донним генератором ERFB-BB на рівні 41 км.

САУ має автомат заряджання на 12 пострілів, ще стільки ж боєприпасів, розміщено у боєукладці. Швидкострільність Eva, екіпаж якої складає лише три особи - п'ять пострілів на хвилину та 12 пострілів за три хвилини. САУ має сучасну цифрову систему управління вогнем, наявність інерціальної системи навігації (а не лише супутникової), а також РЛС для вимірювання швидкості снаряда для збільшення точності вогню. На додачу САУ отримала сучасну систему ведення вогню прямим наведенням з тепловізором та лазерним далекоміром.

І як буде виглядати симбіоз рішень Eva та "Богдани", яка також може встановлюватись на шасі Tatra, наразі передректи доволі складно. Можливо мова буде йти про спрощення самої артилерійської системи, бо звісно тепловізор та лазерний далекомір для стрільби прямими наведенням - це добре, але це здорожчення системи.

Питання наявності автомата заряджання на 12 пострілів також цілком може бути переглянутий, бо реальний досвід боїв говорить про необхідність значно потужнішого та стабільного вогневого впливу. Можливо навіть ціною використанням лише стандартних засобів механізації під час заряджання.

Симбіоз словацької Eva та української «Богдани»: якою буде наступна САУ для ЗСУ

Але у будь-якому випадку саме така співпраця оборонних компаній з метою створення нових зразків для ЗСУ, а вже після Перемоги й на експорт, є тим, що й має сформувати новий тренд розвитку української оборонної промисловості, яка не має права жити далі у самоізоляції.

Водночас певна загроза існуванню цього проекту вже існує, як пише видання, політичний ландшафт Словаччини цілком може змінитися після виборів у вересні, де до влади можуть прийти партії, які не хочуть підтримувати боротьбу України, зокрема Smer. Хоча, як підкреслили у Konstrukta Defence, насправді реальні оборонні проекти приватних компаній мало залежать від позиції уряду.

***

Нова розробка українського виробництва - самохідна артилерійська установка "Богдана", має високий експортний потенціал. Про це йдеться в матеріалі ЕП.

Зазначається, що навіть до великої війни цією гаубицею українського виробництва цікавилися Марокко, Малайзія, Саудівська Аравія та Єгипет.

"На світовому ринку багато конкурентів, але вони дорогі й мають великий термін постачання. На тендерах, де ми зустрічалися, залежно від комплектації та версії "Богдана" коштує на 30-50% менше, ніж французькі гаубиці Caesar", – пояснив Владислав Бельбас, директор "Української бронетехніки", яка експортувала САУ.

Крім того, саме зараз українські приватні та державні компанії отримали унікальну можливість перевірити свою техніку в умовах реальних бойових дій і використати цей досвід для її модернізації. Цього часто не мають навіть передові західні виробники.

"На перевірену в бойових умовах українську військову техніку може зрости попит у світі. Україну часто порівнюють з Ізраїлем, адже обидві країни багато років перебувають у стані війни. Коли мова заходить про ізраїльську зброю, то всі розуміють, що вона виробляється для знищення ворогів, а не для парадів чи танкових біатлонів. Такий же бренд можуть мати українські розробки, які роками гартуються у війні проти росіян", - йдеться в матеріалі.
ОбщеЖитие
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.