21 вересня 2023   16:08   1807

В СБУ пояснили, чому не можуть закрити проросійський телеграм-канал про Краматорськ і хто за ним стоїть

В СБУ пояснили, чому не можуть закрити проросійський телеграм-канал про Краматорськ і хто за ним стоїть
У спецслужбі знають, хто адмініструє цей канал. Ці особи розшукуються

У проросійського сепаратитського Телеграм-каналу з іронічною назвою "I love Kramatorsk" два адміністратори - один перебуває у Німеччині, а другий на території держави-агресора Росії. Через це Служба безпеки України не може закрити цей канал.

Про це на брифінгу розповіла речниця СБУ у Донецькій і Луганській областях Галина Прищепа.

"Це [закрити Телеграм-канал] дуже важка процедура. Якщо у нас немає на руках телефона чи ноутбука адміна, то ми не зможемо закрити чи видалити цей Телеграм-канал. А якщо адмінів декілька, то треба це робити з кожного гаджета, з якого адмініструється канал", - каже вона.

"Дістатися до їхніх гаджетів і видалити Телеграм-канал ми поки що не маємо можливості, але ми знаємо, хто це, ці особи розшукуються. Інтерпол, на жаль, не співпрацює з нами з цих питань, тому що вважає це внутрішніми справами України, а не міжнародними, тому розшук через Інтерпол ми не можемо здійснити", - додала Галина Прищепа, відповідаючи на питання Kramatorsk Post.

За її словами, цей телеграм-канал перебуває у полі зору Служби безпеки України і у липні 2022 року був внесений до списку ресурсів, афілійованих з російськими спецслужбами. СБУ не бачить ознак, щоб цей канал фінансувався з Росії.

"Там ідеологія", - каже речниця української спецслужби.

Телеграм-канал "I love Kramatorsk" поширює російські наративи і проросійську пропаганду, зокрема, звинувачує українських військових в обстрілах українських міст. Там публікують фото і відео наслідків російських обстрілів Краматорська, допомагаючи окупантам корегувати вогонь по місту, а також пишуть, де у місті роздають повістки.

Так, наприклад, після минулорічного обстрілу багатоповерхівки по Академічній у телеграм-каналі написали, що цю ракету запустили українські військові. Потім таке поважне видання як New York Times написало статтю про цей обстріл зі схожими висновками і посилались вони якраз на "I love Kramatorsk", називаючи його "українським місцевим каналом".

У липні цього року суд дав дев'ять років в'язниці мешканцю Краматорська, який навів російські ракети на школу №1 - внаслідок обстрілу вона була зруйнована. Суд встановив, що перед обстрілом засуджений передавав інформацію про розташування українських військових адміну Телеграм-каналу "I love Kramatorsk".

Кіберфахівці СБУ радять користувачам закидати скаргами цей телеграм-канал - на певний час це дає результат, каже речниця спецслужби.

"Але більше [допомагає] - бути медіаграмотним і дотримуватись інформаційної гігієни. Не підписуйтесь на такі канали, адже чим більше в нього підписників, тим популярнішим він стає у самому Телеграмі і тим вище він піднімається в рейтингу. І краще нічого там не писати і не коментувати, адже це також популяризує Телеграм-канал. Навіть якщо ви просто хочете бути в курсі, що там у них коїться, про що пишуть, то краще заходити анонімно без підписки. Тоді ці канали будуть мати низький рейтинг, і їх будуть менше читати", - каже вона.

Галина Прищепа зазначила, що, окрім "I love Kramatorsk", загалом на території Донеччини є щонайменше десять Телеграм-каналів, афілійованих з російськими спецслужбами, але їх може бути і більше.

"Навіть якщо канал не створений російськими спеслужбами, а просто створений кимось прокремлівські налаштованим, там обов'язково є або бойовики незаконних збройних формувань, або представники ворожої спецслужби. Вони "сидять" там тихенько, спостерігають за тими, хто що пише, вони для себе складають уявлення про кількість прокремлівські налаштованих людей на Донеччині. Якщо хтось агресивно висловлює свою антиукраїнську позицію, на них приходять в особисті повідомлення і вербують до себе в інформатори", - каже вона.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.