29 вересня 2023   09:28   957

Завербованого ФСБ переселенця з Краматорського району, який представлявся співробітником СБУ, на чисту воду воду вивів поліграф

Завербованого ФСБ переселенця з Краматорського району, який представлявся співробітником СБУ, на чисту воду воду вивів поліграф
Волочиський районний суд визнав винним у державній зраді переселенця із Олександрівки.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

У травні минулого року співробітник ФСБ РФ через Telegram запропонував обвинуваченому за грошову винагороду допомагати в підривній діяльності проти України. Чоловік повинен був збирати та передавати відомості щодо Збройних Сил України, їх чисельності, дислокації, переміщення озброєння, а також обʼєктів критичної інфраструктури на території Хмельницької області.

Завербований до агентурної мережі фігурант справи отримав оперативний псевдонім і з початку липня 2022 року підтримував звʼязок напряму зі співробітником ФСБ РФ.

Виконуючи завдання російських спецслужб, обвинувачений фотографував військову частину, контрольно-пропускний пункт, стоянки для автомобілів військовослужбовців, Хмельницьке райуправління поліції, приміщення Відділу урядового фельдʼєгерського звʼязку. Фотографії і географічні координати обʼєктів зловмисник передавав представнику РФ.

Крім того, агент ФСБ фіксував переміщення військової техніки на залізничній станції, де йому доручили підтвердити наявність військової техніки та її кількісний склад.

Обвинувачений полегшив собі виконання завдання тим, що звернувся до знайомого, який працював оглядачем ремонтних вагонів на дільничній станції, і запитав про переміщення військової техніки.

У судовому засіданні залізничник пояснив, що познайомився з обвинуваченим, який був переселенцем та шукав житло для своєї сімʼї, у липні 2022 року на залізнчній станції. Після знайомства цей чоловік подарував йому мобільний, а потім представився співробітником СБУ та запропонував йому робити фото та відео військової техніки, що рухалася через станцію, нібито за завданням СБУ. За це він обіцяв допомогти у вирішенні проблем залізничника на роботі у звʼязку з крадіжкою зерна, в якій того звинуватили. Оглядач вагонів довірився обвинуваченому та надіслав йому таку інформацію, за що потім був притягнутий до кримінальної відповідальності за ст. 114-2 КК.

Ще одним завданням обвинуваченого стало доручення стежити за мером. Агенту пояснили, що той – націоналіст, лідер політичної партії, організатор каральних загонів, які сам же і фінансує, ненавидить Росію та всіх росіян. Необхідно було зробити фото і відео будинку, паркану, оглянути територію домовоолодіння на наявність відеокамер по периметру, шляхи підходу, відходу. Мера потрібно було покарати, налякати, можливо, й піти на будь-які крайні методи.

У судовому засіданні переселенець вину визнав частково. Він підтвердив, що вчиняв все, що написано в обвинувальному акті, однак нібито робив це за вказівкою співробітників СБУ, які вимагали, щоб він увійшов у довіру до спецслужб РФ з метою їх викриття.

Обвинуваченого перевіряли на поліграфі. Результати дослідження показали, що він сказав правду про те, що отримував від представників РФ завдання і грошову винагороду, а також вербував інших громадян України. І водночас його відповіді щодо СБУ не узгоджуються з психофізичними реакціями, тобто інформація не є правдивою.

Із досліджених судом доказів вбачається, що обвинувачений мав стійкі антиукраїнські погляди, підтримував агресію РФ проти України і так звану Новоросію. В його мобільному телефоні є файли проросійського характеру, контакти абонентів РФ, у листуванні він неодноразово висловлював негативне ставлення та зневагу до ЗСУ, писав «Слава России» та «Слава Новороссии», хизувався своєю участю у збройних формуваннях «ДНР».

Листуючись із представниками російських спецслужб, чоловік регулярно просив у них гроші як винагороду для себе та на відшкодування витрат, повʼязаних з виконанням завдань.

Протягом двох місяців співпраці працівники ФСБ РФ переказали йому на банківську картку загалом 25 500 гривень.

Обвинуваченого засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.
Технополис
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: