30 листопада 2023   20:01   276

Лубінець: Зафіксовано перший випадок зміни імені та прізвища "всиновленої" росіянами дитини

Лубінець: Зафіксовано перший випадок зміни імені та прізвища "всиновленої" росіянами дитини
Україна зафіксувала перший факт зміни персональних даних української дитини під час незаконного всиновлення російськими громадянами.

Про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у телеграмі, передає Цензор.НЕТ.

Нещодавно стало відомо, що голова однієї з російських партій Сергій Миронов із дружиною Інною Варламовою "всиновили" вивезену з України дитину. У ЗМІ повідомлялось, що 10-місячна Маргарита Прокопенко перебувала у дитячому будинку в Херсоні під час окупації російською армією міста.

Звідти її вивезли до Росії нібито для "обстежень і реабілітації". Після чого, за даними медіа, дівчинці змінили ім'я й громадянство.

"Так, Маргарита стала "Мариною Міроновою"! Відомо також, що ймовірно спільно з дівчинкою забрали дворічного хлопчика Іллю Ващенка. Його доля наразі не відома", - повідомив омбудсмен.

Лубінець зазначив, що усиновлення українських дітей у РФ - незаконне.

За міжнародними та національними нормами для того, щоб іноземці могли усиновити українську дитину потрібно повідомити Україну та отримати згоду на всиновлення.

"Проте Росія намагається обійти це й насильно надає українським дітям російське громадянство. Що теж є злочином! Нагадаю: примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу - це геноцид!", - акцентував Лубінець.

Він наголосив, що принаймні даний факт вже є підставою для чергових ордерів.

"Міжнародна спільнота має відреагувати на воєнний злочин росіян і допомогти повернути викрадених Росією дітей!" - додав він.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: