5 грудня 2023   14:45   685

У Краматорську за тиждень зареєстровано 7 випадків ГКІ та 3 випадки сальмонельозу

У Краматорську за тиждень зареєстровано 7 випадків ГКІ та 3 випадки сальмонельозу
КРАМАТОРСЬКА РАЙОННА ФІЛІЯ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» опублікувала інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ.

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 24.11.2023 по 30.11.2023 (48-й тиждень року) зареєстровано 7 випадків гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник 3,82 на 100 тис. населення, що більше показника минулого тижня в 2,3 рази та 3 випадки сальмонельозу (у дитини до 1 року, 11 років та у одного дорослого) показник захворюваності перевищив показник попереднього тижня на 50% і становить 1,64 на 100 тисяч населення.В 54 % випадків захворюваність реєструвалася серед дитячого населення.

Аналіз захворюваності сальмонельозом та його етіологічної структури показує, що збудником на звітному тижні виступала Salmonella enteritidis в 100% випадків.

При обстеженні родинних осередків сальмонельозу з’ясовано, що не виключається наряду з харчовим чинником передачі і роль контактно-побутового. За результатами лабораторного обстеження контактних виявлено два позитивних результати, носійства збудника S.enteritidis у родинному колі.

На цьому тижні зареєстровано один випадок дизентерії у дитини 3 років, визваний Shigella flexneri. Захворювання пов'язане з використанням в їжу молока сумнівної якості, яке купувалось у приватних осіб на стихійному ринку в районі «Старого міста».

Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудників кишкових інфекцій, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.

Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 11 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи.

Фахівці Краматорської районної філії ще раз наголошують про недопустимість покупки харчових продуктів в містах не визначених для торгівлі. Пам’ятайте що ваше здоров’я та благополуччя ваших близьких – в ваших чистих руках!
Східний Проект
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: