6 грудня 2023   19:25   1036

Єфімов йде з Ради: чим запам'яталась його робота у парламенті

Єфімов йде з Ради: чим запам'яталась його робота у парламенті
Депутат домігся ухвалення закону, за яким у НКМЗ можуть вилучити обладнання, але це не всі його здобутки

Народний депутат Максим Єфімов заявив про складання своїх повноважень у Верховній Раді, розмито пояснивши своє рішення "зменшенням ваги інституцій" та "збільшенням попиту на персональне лідерство", а також тим, що в нього немає часу на депутатську діяльність, бо його "команда максимально залучена до процесів збереження промислового та економічного потенціалу" Краматорська.

Ми написали пану Єфімову у Фейсбук пропозицію про інтервʼю, в якому просили б конкретніше розповісти про причини складання повноважень і чим саме він планує займатися далі, але відповіді поки що не отримали.

Але у будь-якому випадку це привід проаналізувати роботу депутата під час його другого перебування у Верховній Раді.

Максим Єфімов і у 2014, і у 2019 роках обирався до парламенту як самовисуванець від округу №48, що охоплює Краматорськ чи Краматорську територіальну громаду. Під час першої каденції у Раді Єфімов був у складі фракції "Блок Петра Порошенка", під час другої спочатку був позафракційним, а потім долучився до депутатської групи "Довіра". У травні 2022 року, вже після повномасштабного російського вторгнення, Єфімов став одним з керівників нової депутатської групи "Відновлення України", до складу якої здебільшого увійшли обранці від щойно забороненої проросійської партії "ОПЗЖ".

В перший похід до парламенту Максим Єфімов - сам або з колегами - подав понад 150 законопроєктів, 43 з яких стали законами. Найбільшим досягненням депутата у його штабі вважали розробку та ухвалення Закону про відновлення Донеччини та Луганщини - депутат запропонував направити фінанси, які накопичувалися у формі податків з окупованої частини, на розвиток підконтрольної Україні території. Єфімов стверджував, що завдяки цьому закону вільна територія Донецької області отримала 4,5 млрд грн цільових інвестицій з бюджету на відновлення і розвиток регіону.

За час своєї другої каденції у Верховній Раді Максим Єфімов став автором і співавтором 87 законопроєктів, з яких 21 набув чинності. Ці закони здебільшого стосувалися права власності, промисловості, енергетики, закупівель.

Одним з найрезонансніших з ухвалених законопроєктів, автором якого Єфімов був одноосібно, став закон про примусове вилучення майна в умовах воєнного стану. Вважалося, що він спрямований на те, щоб вилучити обладнання Новокраматорського машинобудівного заводу (НКМЗ), власники і керівництво якого наразі є політичними та бізнесовими конкурентами нардепа.

Сам Єфімов переконував, що його закон спрямовано на збереження стратегічних активів важкої індустрії і машинобудування, розташованих поблизу окупованих територій чи зони бойових дій. За його словами, це стосується не лише НКМЗ, а й усіх підприємств, де існує ризик захоплення чи знищення, у тому числі його власних.

Зрештою президент підписав цей закон, він набув чинності, але обладнання НКМЗ ніхто не вилучав.

Однією з ініціатив Максима Єфімова стало відновлення можливості іпотечного кредитування на Донеччині, яке було скасоване після початку бойових дій в регіоні у 2014 році. У травні 2021 року іпотечне кредитування було відновлене - тоді ж Краматорська міська рада затвердила власну програму здешевлення іпотечних кредитів. У Краматорську почали будувати перші дві нові багатоповерхівки на пустирі біля "Епіцентру", в планах було побудувати цілий мікрорайон "Європейський", але велика війна зупинила будь-яке будівництво.

Максим Єфімов під час першої каденції "славився" прогулами засідань Верховної Ради - тоді він не був на половині засідань. Під час другого терміну у парламенті депутат був зареєстрований на 176 засіданнях, а на 93 був відсутній. Втім, навіть коли Єфімов присутній на засіданнях, він не завжди голосує - попередні дослідження показували, що він не голосує у 75% випадках, навіть якщо перебуває в залі.

Зазначимо, що голосування щодо дострокового позбавлення Єфімова депутатських повноважень заплановано на 8 грудня. Якщо колеги підтримають рішення нардепа, то після цього краматорські виборці залишаться без свого представника у Верховній Раді.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: