7 грудня 2023   13:26   822

Краматорський “ДРУАС” замовив найдорожчу дорожню сіль

Краматорський “ДРУАС” замовив найдорожчу дорожню сіль
У Краматорську замовили найдорожчу дорожню сіль.

Про це йдеться у матеріалі сайту “Наші гроші”, журналісти якого проаналізували найбільші закупівлі цього реагенту від початку осені.

За їх даними, Краматорськ з ціною у 9 648 грн за 1 тонну лідирує в переліку з 10 міст, які уклали договори на закупівлю солі на суму понад 5 млн грн.

Краматорський “ДРУАС” замовив найдорожчу дорожню сіль

У матеріалі журналістів це пояснюється найбільшою віддаленістю Краматорська від західного кордону, звідки везуть імпортну сіль, у порівнянні з іншими прифронтовими містами, зокрема Харковом та Нікополем, які теж потрапили до цієї вибірки.

Разом з тим, згідно з відповідним оголошенням у системі ProZorro, для закупівлі технічної солі замовник, яким є КП “ДРУАС”, обрав найдорожчу пропозицію одного з учасників тендеру ТОВ "Сіджиес" та уклав договір на придбання 700 тонн солі загальною сумою 6 753 600 грн.

Іншим трьом учасникам, які пропонували дешевші ціни, “ДРУАС” відмовив з різних причин.

Краматорський “ДРУАС” замовив найдорожчу дорожню сіль

Так, найдешевша ціна у 6300 грн/т була запропонована ФОП Кривенко О.В. Її відхилили через невідповідність пропозиції умовам технічної специфікації, адже підприємець пропонував продати соляно-мінеральну суміш, а в оголошенні про закупівлю мова йшла про технічну кам’яну сіль.

Другому учаснику, ТОВ"К.5", з пропозицією у 7571 грн/т відмовили теж через невідповідність технічним вимогам, тому що запропонована підприємством сіль мала протизлежувальну добавку, якої не мало бути за технічною документацією.

Пропозицію третього учасника ТОВ “Інжинірингова компанія “Перспектива” у 7700 грн/т відхили через неусунуті ним невідповідності у наданих документах.

Тож договір на закупівлю солі уклали з ТОВ "Сіджиес" з найдорожчою пропозицією. Його укладання відбулося в середині жовтня. А через місяць ця закупівля привернула увагу Держаудитслужби, яка виконала моніторинг та виявила кілька порушень процедури закупівлі.

При чому у самій електронній системі спрацювали три автоматичні індикатори можливих порушень, а саме: відхилення замовником тендерних пропозицій всіх учасників, крім переможця; відхилення мінімум двох учасників та явне завищення очікуваної вартості.

Щоправда, у висновку Держаудитслужби, оприлюдненому у ProZorro, щодо результатів моніторингу порушенням зазначена невідповідність тендерної пропозиції ТОВ “Сіджиес” вимогам тендерної документації. Зокрема йдеться про те, що один з документів (посвідчення якості) не перекладений на українську мову, що, власне, й було обов’язковою вимогою до документації учасників тендеру. Тобто через це “ДРУАС” мав би відхилити пропозицію або попросити усунути невідповідність.

Але попри те, що замовник у своїй відповіді аудиторам назвав це порушення формальною та несуттєвою помилкою, Держаудитслужба вимагає тепер розірвання договору закупівлі з зобов’язанням сторін повернути одна одній все, що вони за ним отримали.

Виконати цю вимогу сторони мають до 9 грудня або ж до 19 грудня подати оскарження висновку.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: