5 лютого 2024   21:18   1044

Путівник для переселенців: куди звертатися і яку допомогу можна отримати, приїжджаючи до Краматорська

Путівник для переселенців: куди звертатися і яку допомогу можна отримати, приїжджаючи до Краматорська
Люди можуть оформити виплати, отримати гуманітарну і психологічну допомогу, але влада радить все ж виїжджати за межі області

Олексій і Любов остаточно переїхали до Краматорська перед самим Новим роком. В їхньому рідному селі Невському - одному із семи населених пунктів на Луганщині, які все ще перебувають під українським прапором - продовжувати жити вже неможливо через постійні російські обстріли, у тому числі авіанальоти.

"Ракета прилетіла в наш двір, зруйнувала сарай, знесло дах у будинку. Інша ракета перевернула все на городі", - розповідає Любов, поки її чоловік гортає на телефоні фотографії їхнього будинку після обстрілів.

"Ми брали кредит на цей будинок, чоловік важко працював, щоб погасити всі борги, а зараз ми без нічого. Я не можу спати, все читаю Телеграм, як там наше село", - додає вона і починає плакати.

Зараз у Краматорську зареєстровані як ВПО 12 464 людей

56-річний Олексій приїхав до Краматорська восени - йому робили операцію, після якої він кілька місяців відновлювався. Дружина приїхала 30 грудня, коли жити під постійними обстрілами і в напівзруйнованому будинку стало зовсім нестерпно. Завдяки родичам і знайомим у Краматорську їм вдалося зняти за не дуже дорого двокімнатну квартиру на "Лазурному". Але вони приїхали без нічого - лише одяг, що на них був, і документи.

Любов розповідає, що першим ділом пішли до Управління соціального захисту оформити довідку внутрішньо переміщеної особи, щоб згодом почати отримувати "переселенські" виплати - наразі єдине джерело доходів подружжя.

Там їм порадили звернутися до однієї з церков у Краматорську, де видають гуманітарну допомогу харчами. Коли служитель церкви дізнався про їхню ситуацію - що в них немає ні одягу, ні посуду, ні засобів гігієни, ні навіть постільної білизни - він написав про це у Фейсбуці. Краматорці жваво відгукнулися на прохання допомогти - першочергові базові потреби Олексія і Люби закрили як пересічні мешканці Краматорська, так і підприємці, і благодійні фонди. Тепер у переселенців з Невського є і одяг, і посуд, і засоби гігієни, і постільна білизна.

Але люди з "гарячих точок" приїжджають до Краматорська постійно - за даними міської адміністрації, зараз у місті зареєстровані як ВПО 12 464 людей.

Тож ми у Kramatorsk Post вирішили створити путівник для переселенців, які вперше приїжджають до Краматорська, щоб вони знали, куди йти і яку допомогу отримати, щоб почати життя у нашому місті.

Що з житлом

Як розказав Kramatorsk Post керівник Управління з питань інформаційної політики і взаємодії зі ЗМІ Краматорської міської військової адміністрації Ігор Єськов, наразі у місті немає шелтерів та прихистків, де б могли на довгий термін зупинитись люди, які виїхали з окупованої території або з зони бойових дій. Але тут вони можуть отримати допомогу з евакуацією у більш безпечні регіони України.

"У Краматорську діє програма обов'язкової евакуації. Якщо люди приїхали з пекельних місць, ми їх інформуємо, куди далі рухатись. Даємо їм кружку гарячого чаю, хліба і допоможемо їм далі евакуюватись. Але у Краматорську ми не розміщуємо людей", - розказав Ігор Єськов.

Аби записатись на евакуацію з Краматорська, треба зателефонувати на "гарячу лінію" за телефоном 097 804 20 89.

Втім, у місті діють волонтерські шелтери або шелтери при протестантських церквах. Волонтери привозять туди людей, яких вони евакуйовують з "гарячих точок". Там евакуйовані можуть побути два-три дні, щоб зорієнтуватися, що робити далі. В дуже рідкісних випадках можна залишитись у шелтері на довше - максимум на кілька місяців.

"Там вже дивляться на людину, зможе вона подолати подальшу дорогу чи ні. Але всім кажуть, що потім подальша евакуація. Є звісно і ті, хто по три місяці проживає: піднакопичать пенсію, потім їдуть далі. Проживання безкоштовне", - каже волонтерка Ольга Данілова.

Адрес шелтерів у вільному доступі немає, їх знають волонтери, що займаються евакуацією. Якщо ви чи ваші близькі потребують евакуації з "гарячих точок", звертайтесь до відповідних організацій:

"Схід-SOS"

0 800 332 614 (безкоштовно)

Viber: +38 099 710 48 72, +38 099 311 53 14

Telegram: +38 096 108 60 48

Благодійний фонд "Янголи Спасіння"

0800 334 620

Благодійний фонд ADRA Ukraine

+380(050)572-04-07

+38(067)203-62-48

Які виплати переселенці можуть отримати у Краматорську

Якщо людина, яка виїхала з зони активних бойових дій або з окупованих населених пунктів, вирішила залишитись у Краматорську, то вона може розраховувати на щомісячну грошову допомогу від держави:

• 2000 грн для кожного дорослого
• 3000 грн для дітей та людей з інвалідністю.

Виплати переселенцям перераховують на картку єПідтримка. Для отримання виплат необхідно стати на облік. Зробити це можна онлайн у мобільному застосунку Дія.

Для подання заяви через "Дію" потрібно:

• встановити мобільний додаток "Дія" на смартфон чи планшет;
• перевірити підключення до інтернету та чи увімкнена функція геолокації;
• пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію.

Послуга у застосунку Дія доступна лише для тих, хто раніше не мав статусу ВПО. Також у застосунок має підтягнутися картка платника податків та ID-картка або ж закордонний біометричний паспорт. Без цих біометричних документів подати заявку онлайн не вийде.

Подати заявку на допомогу також можна і офлайн. У Краматорську - це Управління соціального захисту населення, що розташоване на вул. Героїв Небесної сотні, 23.

Які слід мати документи для отримання довідки ВПО

• заяву про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (пишеться на місці);
• документ, що посвідчує особу заявника;
• реєстраційний номер облікової картки платника податків;
• свідоцтва про народження дитини (за необхідності).

Довідку про взяття на облік ВПО надають безоплатно у день подання заяви.

Номери гарячих ліній Управління праці та соціального захисту:

0506050158, 0634455642 - щодо питань призначення та виплати державних допомог;

0954024151 - щодо питань внутрішньо переміщених осіб (ВПО);

0932343022 - щодо питань надання соціальних допомог та компенсацій окремим категоріям громадян.

Телефони гарячих ліній працюють тільки по буднях, з 09:00 до 16:00.

Одяг, гігієна, посуд, їжа: яку допомогу від громадських організацій та благодійних фондів можна отримати у Краматорську

Краматорська міська рада систематично анонсує реєстрацію на отримання гуманітарної допомоги від міжнародних благодійних фондів. Слідкувати за анонсами можна на офіційній сторінці.

Благодійний Фонд "Всі Поруч" працює у Краматорську від початку повномасштабного вторгнення. Волонтери надають гуманітарну допомогу вразливим категоріям населення. Також волонтери благодійного фонду допомагають маломобільним та тяжкохворим людям безплатно дістатися лікарень та шпиталів по всій Україні на спеціально обладнаній машині швидкої допомоги.

Громадська організація “Футурама” приймає заявки на видачу в Краматорську гуманітарної допомоги для сімей, які виховують дітей віком до 15 років.

Громадська організація "Фонд розвитку громади" надає жителям міста та переселенцям консультаційну допомогу з юридичних та соціальних питань. Там також проводять тренінги з домедичної допомоги та мінної безпеки, організовують зустрічі з представниками Центру зайнятості та Управління соціального захисту населення.

Крім того, співробітники організації допомагають людям з вадами слуху - надають супровід сурдоперекладача.

Отримати більше інформації про можливу допомогу від "Фонд розвитку громади" можна за телефонами гарячої лінії, яка працює по буднях з 09:00 до 15:00:

(050) 881 45 74

(066) 410 71 34

Люди з вадами слуху більше інформації можуть отримати у Skype: snitsarvld

Благодійний фонд "Карітас Краматорськ" – благодійна організація Української Греко-Католицької Церкви - надає різнопланову соціальну та гуманітарну допомогу. Також там проводять навчання з психологічної самодопомоги та творчі заходи.

Актуальну інформацію можна знайти сторінці фонду у Facebook або зателефонувавши за номером за номером 066 993 28 00 або 093 725 6904.

Олександра Папіна, Олексій Ладика
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: